Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikalsk sommerfest

Britenes årlige seinsommerfest med klassisk musikk er i full sving.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt tilbake som i 1895 gikk det første Proms-arrangementet av stabelen, og siden 1927 har den musikalske stormønstringen foregått i samarbeid med BBC.

  • Intensjonen bak festivalen, da den ble initiert av Sir Henry Wood for 105 år siden, var å gi det beste av klassisk musikk framført for et bredt publikum. Rammen er så langt fra pompøs, men uformell og til glede for musikkelskere i alle aldrer. Sir Woods hensikter bak den musikalske maratonfesten ivaretas etter aller beste skjønn den dag i dag.
  • Denne uka fylte Oslo-Filharmonien tradisjonsrike Royal Albert Hall til randen. Der har Proms gått av stabelen helt siden krigens dager. Orkesteret høstet seinest i vår glitrende omtale her i London. Nå har de begeistret både britisk publikum og kritikere en gang til. Tilhørerne hadde belaget seg på nok en oppvisning med Mariss Jansons på dirigentstolen.

Det var imidlertid orkesterets faste gjestedirigent, østerrikeren Manfred Honeck, som i Jansons sykefravær loset Filharmonien gjennom konserten. Til stor begeistring og bravorop.

  • Smidig, og aldri overlesset til tross for orkesterets størrelse, heter det i kritikken i The Guardian om gjennomføringen av Beethovens skjebnesymfoni som var åpningsstykket. Deretter fulgte «Kleopatras død» av Hector Berlioz. Også her med en innstepper i forhold til planen, der Olga Borodina var satt opp som solist. Men den amerikanske mezzosopranen Michelle DeYoung overbeviste med sin fløyelsstemme.
  • Da tonene ebbet ut etter Ravels «La Valse» var det et høylytt publikum som bifalt Oslo-Filharmonien.

Så mange ganger måtte dirigent Honeck tilbake på scenen for å takke at han til slutt satte orkesteret i gang med en æresrunde.

Griegs morgenstemning tonet ut som en deilig og varm overraskelse en lun sommerkveld.

  • Denne konserten var en del av et rikt klassisk storstevne som gjentar seg hvert år til glede for mange. Den var også avslutningen på det årelange maratonsamarbeidet mellom Norge og Storbritannia som heter Visions of Norway. Der britene har fått glede av det beste norsk kultur har å by på.