Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikk blir nesten gratis

Og alle kopisperrer forsvinner i 2007, tror ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Debatten om musikkindustriens framtid går høylytt for tida. I går publiserte Dagbladet.nos Jan Omdahl en kommentar der han mener platebransjen må omstille seg kjapt, eller dø.

I dagens Dagbladet foreslår forsker Hendrik Storstein Spilker en bredbåndsavgift for å kompensere musikere som taper som følge av fildeling.

Den tysk-amerikanske musikkviteren Gerd Leonhard er optimistisk på platebransjens vegne. Han tror at en ny musikkvirkelighet er på vei.

- Allerede i 2007 kommer vi til å se at DRM (kopisperrer) forsvinner på musikkfiler vi kjøper på nettet. Og i løpet av kort tid kommer vi til å kunne laste ned så mye musikk vi vil for en lav månedsavgift, sier han til Dagbladet.no.

Tjener småpenger

Los Angeles Times publiserte i dag en artikkel om at salget av digitale musikkfiler kompenserte for fallet i platesalget i fjor. Over 581,9 millioner digitale låter ble solgt på nettet i 2006 i USA, mot 588,2 millioner album.

Det er en konklusjon Leonhard fnyser av.

- Platebransjen tjener bare småtteri på salget av digital musikk. Studier viser at mindre enn 5 prosent av befolkningen er villige til å kjøpe musikk på nettet, og nesten ingen mellom 12 og 25 år. Vil noen virkelig bruke 10 000 kroner på 1000 låter fra iTunes? Når de fortsatt ikke eier musikken fordi den er full av kopisperrer? Nei, selvfølgelig ikke, sier Leonhard.

JUSTIN NESTEN GRATIS: Det kan bli virkeligheten i ikke altfor fjern framtid, tror bransjeekspert. Foto: SCANPIX/REUTERS
JUSTIN NESTEN GRATIS: Det kan bli virkeligheten i ikke altfor fjern framtid, tror bransjeekspert. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Digitale musikkforretninger anno 2006 er en komplett fiasko, mener Leonhard, og peker på at flere tjenester allerede er i ferd med å legge ned i Europa.

- Folk i platebransjen er ofte late, men de er slett ikke dumme. De ser at krigen mot deres egne kunder er feilslått, sier han.

Omfavner mp3

Derfor er bransjen tvunget til å gjøre omfattende endringer. Det første som ryker er kopisperrene, tror Leonhard. I løpet av 2007 vil derfor de fleste gå over til å selge låter i mp3-format.

Deretter vil et nytt prissystem komme. Låter vil bli mye billigere, og Leonhard mener bransjen etter hvert også vil tilby abonnementstjenester der brukerne kan laste så mye man vil for en lav månedsavgift.

- Er dette virkelig realistisk? Hvordan skal plateselskaper og artister overleve hvis prisene på produktene deres stuper?

- Plateselskapene må innse at verdien av produktet de selger - en kopi av musikk på en plastikkplate - ikke er i nærheten av å være så stor som den var for 30 år siden. I stedet må de bli musikkselskaper - de må involvere seg og sørge for å få inntekter fra konserter, merchandise og forlagsvirksomhet, sier Leonhard.

Tvinger seg fram

image: Musikk blir nesten gratis

Hva om man kunne laste ned hele Motown-katalogen for 200 kroner? Eller alt Bob Dylan har spilt inn for samme beløp? Da ville flere droppet de ulovlige løsningene, tror Leonhard. Poenget er at selskapene har alt å vinne på å tilby dette, siden så mange uansett skaffer seg musikk helt gratis.

- De store plateselskapene i Norge er blant dem som står bak anmeldelsen av en 16-årig fildeler fra Stavanger. Med andre ord mener i hvert fall deler av bransjen at de fortsatt kan ordne opp i rettighetskaoset på internett?

- Det er vel egentlig få som tror at de kan trykke på en av-knapp og slå av internett. Jeg tror ikke platebransjen tror det selv engang. Vi har bare sett 2 til 3 prosent av det denne teknologien kan gjøre. Med utviklingen av trådløst bredbånd og mobilmusikk kan det snart bli sånn at jeg kan komme til deg og overføre tusenvis av låter på noen få minutter.

- Endringene avhenger av at noen har motet til å gjennomføre dem, men platebransjen har innsett at de ikke har noe valg. Platesalget er en katastrofe, og det er bare én ting de kan gjøre for å snu skuta: Fjerne kopisperrene og redusere prisene dramatisk.

OPTIMIST: Gerd Leonhard tror platebransjen har skjønt at omstilling er den eneste veien å gå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!