Musikk for få

TRONDHEIM (Dagbladet): Da den verdensberømte dirigenten Riccardo Muti skuet ut over benkeradene i Olavshallen for noen dager siden, møtte han et rart syn. De fleste setene var nemlig tomme. Det er kanskje ikke så rart: Både de beste og de aller dårligste plassene i salen kostet hele 750 - sju hundre og femti - kroner denne kvelden.

  • Vel er de fleste av oss etter hvert vant til stive priser i konsertlokalene, men dette var ny trøndersk rekord. Sist publikum måtte grave lengst ned i lommefôret, var da Anne-Sophie Mutter skulle ha sitt millionhonorar og billettene kostet nærmere 600 kroner.
  • Riccardo Muti var på en kjapp mini-norgesturné med de 110 musikerne i Filarmonica della Scala. Orkesteret kom fra Stockholm, der de rimeligste billettene i Berwaldhallen ble solgt for 150 svenske kroner (ca. 125 NOK). De dyreste billettene i Stockholm onsdag kveld kostet 595 svenske kroner (ca. 505 NOK.) Det er ikke bare Systembolaget vi misunner svenskene. Med slike folkelige priser var det selvsagt godt med publikum i salen.
  • La Scala-orkestrets turné fortsatte til Stavanger. Der var det billetter å få kjøpt til overkommelige 290 kroner. De fleste setene i salen kostet 430 eller 530 kroner. Vel 900 (av 1100) billetter ble solgt, opplyser billettluka i Stavanger konserthus. Stående applaus, om enn noe ufortjent, rapporterer Stavanger Aftenblad.
  • Fredag kom orkesteret til et nedsnødd Trondheim, men det var ikke været som skremte publikum vekk denne kvelden. Konsertarrangøren, Stiftelsen Drivhuset, hadde sørget for det. Fire hundre mennesker hadde funnet veien til parkett, der det er plass til vel fem hundre tilhørere. Med et stort symfoniorkester på scenen, rommer Olavshallen 1100.
  • Med en billettpris på 750 kroner, måtte Olavshallen ha smekkfullt hus for å unngå underskudd, skrev Adresseavisen før konserten : «For å innlosjere orkesteret er det reservert 85 enkeltrom og 20 dobbeltrom, pluss en suite til maestro (...) Slikt koster for en arrangør. Dessuten dirigerer ikke Muti for småpenger, og orkesteret spiller ikke for dem heller.»
  • «Vårens konsertbegivenhet» gikk altså dundrende underskudd. Hvor var Trondheims mange musikkstudenter? De var i hvert fall ikke på galleriet, der billettene kunne kostet 290 kroner, som i Stavanger, eller 150 kroner, som i Stockholm. Foran neste konsertbegivenhet i Olavshallen er det på tide å tenke nytt - hvis det da blir noen neste gang.