Musikk fra antikvariatet

Ekte countryfans kan nesten ikke være bekjent av å mangle selve juvelen i enhver countrysamling: «Will the Circle Be Unbroken» med The Nitty Gritty Dirt Band og gjesteartister som Mother Maybelle Carter, Roy Acuff, Earl Scruggs, Doc Watson, Merle Travis og Vassar Clements .

De tilhørte a-laget i Nashville da det skjellsettende trippelalbumet med undertittelen «Music Forms a New Circle» kom ut i 1972.

  • 30 år seinere gjenutgir EMI denne klassikeren, remastret på en dobbel cd. Dessverre gir ikke formatet rom for det innholdsrike innercoveret som følger vinylutgaven, men her er uansett to timer og ti minutter med noe av den fineste akustiske country- og bluegrassmusikken som er i handelen.
  • De langhårede og skjeggete countryrockerne i California-gruppa Nitty Gritty Dirt Band hadde alle odds mot seg foran møtet med det konservative miljøet rundt Grand Ole Opry i Nashville. Opry-scenen har gjennom flere tiår vært et senter for formidling av den mest amerikanske av alle musikkformer. Miljøet har likevel vært lite åpent for nye impulser.

Men da banjospilleren Earl Scruggs ble med sine tre musikantsønner på en Dirt Band-konsert i byen i 1970, la han grunnlaget for den musikalske brubygginga mellom generasjonene som «Will the Circle Be Unbroken» kom til å representere.

Neste gang de traff Scruggs, tok gruppa mot til seg og spurte om han kunne tenke seg å være med på ei Dirt Band-plate. Og siden Scruggs var med, sa også Doc Watson ja. Roy Acuff, som hadde solgt over 25 millioner plater, var derimot mer skeptisk. Kvelden før han gikk i studio, hadde gutta fleipet med at de burde vært en tur hos frisøren, og Acuff bemerket overfor avisa The Nashville Tennessean at bandmedlemmene hadde «ansiktet fullt av hår». Men han sa også:

«De er veldig kjekke unge gutter - well, for å være ærlig kunne jeg ikke se om de var unge gutter eller eldre menn - men de kunne sannelig spille.»

  • Isen var brutt, og Acuff bidro med Hank Williams' «I Saw The Light» og flere andre låter. Stjernene gikk inn og ut av studio de seks dagene opptakene varte, før de møttes til allsang på A.P. Carters tittellåt.
  • Men like viktig som sangene er den lune og spontane atmosfæren rundt innspillingene, med småprat og anekdoter. At nyutgivelsen bare har fire bonusspor, hvorav tre stort sett består av mer prat og «oppvarming», blir likevel en ørliten skuffelse.
  • I 1989 kom «Volume Two», med gjesteartister som Johnny Cash, Emmylou Harris, John Prine, Levon Helm og John Hiatt. Et fint dobbeltalbum, men originalen er simpelthen uslåelig som et enestående historisk dokument.