Musikk i sentrum

Det skjer like plutselig hvert år. Over natta popper musikkscener opp over hele byen, klare til å overdøve lørdagstrafikken. Er du klar for Musikkens Dag?

Programmet finner du her.

På lørdag ringes Musikkens Dag inn fra klokketårnet i Rådhuset. Etter klokkekonserten mellom klokka elleve og tolv, pumpes musikken ut fra tolv scener over hele byen i et halvt døgn.

- Jeg har ikke fått ut av klokkenisten hva han skal spille, men det blir noe kontroversielt, lover Fredrik Falch i stiftelsen Musikkens Dag.

Oslos borgere begynner å merke seg første lørdagen i juni. Det er ellevte gang Musikkens Dag arrangeres i hovedstaden. Årets arrangement er større en fjorårets og Falch håper dagen vil vokse med årene. Bare se på Paris, hvor musikkfesten stammer fra, der stoppes trafikken i anledning dagen, og store artistnavn stiller opp på gatehjørnene.

- Musikkens Dag burde vært mye større, det burde være et speilbilde av Oslo som storby. En by er ikke annet enn det folk gjør den til, og vi håper dagen kan gi folk et bevisst forhold til Oslo.

Utvider

Nytt av året er festivalens ekspansjon østover. På Olafies Plass på Grønland og i Middelalderparken dukker det opp to nye scener med henholdsvis rock og punk som sjanger.

- Egentlig burde det være så mange scener at når lyden fader ut fra en scene, så kommer man til en ny scene. Vi tror det er riktig å ekspandere østover. Punk og ska står sterkt i gamlebyen, derfor ble den scenen lagt dit. Og kanskje blir det litt kniving om å lage den beste rockescenen mellom Rådhusplassen og Olafies Plass.

Alle scenene er tilknyttet en lokal arrangør som velger ut sine band. Mens utestedene So What og Last Train står bak rock- og popscenen på Rådhusplassen, er det Mono og Cafe Con Bar som styrer den nye rockescenen på

Grønland. Musikkens Dag får hvert år inn en mengde søknader fra folk som vil spille gratis denne dagen. Og selv om det er snakk om tolv timer med musikk på like mange scener, er det de færreste som får spille. Det er nemlig ikke plass til alle.

Noe for enhver smak

Men uansett hva du liker å lytte til, burde det være mulig å finne din scene denne dagen. Som sagt kan du høre rock og pop enten på Rådhusplassen eller på Grønland, og punk i Gamlebyen. Nytt av året er også en egen korscene på St.Hanshaugen. Ellers kjenner du kanskje inndelingen fra tidligere år: klubbmusikk på Kontraskjæret, folkemusikk på Egertorget, Blanda Drops i bakgården til So What, blues og rockabilly i Akersgata, verdensmusikk på Arbeidersamfunnets Plass, jazz og samtidsmusikk i Brenneriveien ved klubben Blå, visesang på Olav Ryes Plass og hip hop og rock i Birkelunden.

- Det er synd at ikke hip hop har sin egen scene i år. Hip hopperne må skjerpe seg. Oslo har en sterk hip hop-kultur, og burde være bedre representert, men for å bli med på Musikkens Dag må man forholde seg til påmeldingsfrister. Til neste år bør de komme på banen. Kanskje kan vi få til en hip hop-scene på Jernbanetorget.

Godbiter

Hvis man ikke har tenkt å benke seg foran én scene hele dagen, kan det være vanskelig å velge en musikalsk reiserute. Programmet på hver scene er fyldig, og mange av navnene er ukjente for de fleste. Men man går tilbake og ser på program fra tidligere år, er mange blitt kjent i ettertid, som Big Bang, Briskeby, Gatas Parlament og Palace Of Pleasure. For stiftelsen er det viktig å gi artister i startgropa en sjanse, artister som kanskje kan bli noe.

- Ubåt, en fra de i Pen Jakke, skal spille i Birkelunden og har med seg et av Norges største hip hop-håp, Nasty Kut. Han er ikke fylt 16, men har allerede deltatt på VM-uttagningen i Stockholm. Stian Eriksen er kun 16-17 år, og en av de som kommer til å bli noe. Han skal spille på Olav Ryes Plass og i Birkelunden. Jeg vil også nevne Oda Høylund. Hun er bare femten år og skal spille på Olav Ryes Plass.

Ellers uthever Falch artister som JR. Ewing, Umbrella,Span og 80-tallsbandet Sister Rain, som alle skal spille på Rådhusplassen. Fra Grønlands scene kan han anbefale bandet Boy, Salvatore, som nylig har spilt inn plate med produsenten til kultbandet Tortoise, og et av de mest sexy jentebanda i byen, Launderettes. Utenom rockescenene nevner han skolepikepønkerne i Pornshot, som har sin egen kleskolleksjon og som skal spille i Gamlebyen, Unni Løvlid, som skal kvede på Egertorget, veteranen Rune Lindbæk som skal snurre plater på Kontraskjæret og ungjenta Maria Solheim, som er klar med ny plate og skal spille i bakgården til So What. Og når det gjelder værmeldingen for førstkommende lørdag er Falch sikker i sin sak.

- Det bruker å være dårlig vær før Musikkens Dag. Men på dagen har vi alltid værgudene på vår side fordi vi er et så godt arrangement. Musikkens Dag har god karma.

Musikkens dag finner sted på tolv scener over hele Oslo, lørdag 1. juni.

Programmet finner du på festivalsidene til Manual. Sjekk også hjemmesidene til Musikkens Dag for mer informasjon om arrangementet.

<B>GRRRLS:</B> Cecilie Asker (t.v) og Ragna Nordenborg fra The Launderettes entrer scenen på lørdag.
FEST:</B> Musikkglade Oslo-borgere får satse på fint vær, bra band og mye dans til lørdag. Her fra en tidligere Musikkens Dag.
SPAN:</B> Bandet Span er helt konge på scenen. Lørdag underholder de Oslo-folket på Musikkens Dag.