Musikk med Michele

Michele Waagaard fra Hønefoss har sine egne tv-show på MTV Thailand. 22-åringen med norsk far og thailandsk mor samler halvannen million seere hver kveld.

- SETT DERE BAK, sier Michele, og åpner dørene på sin grønne golf.

- Søren!

Hun må kaste ut fire bæreposer, bunker med magasiner, noen håndvesker og annet stæsj før det er plass til oss. Så setter hun fart ut i Bankok-trafikken som om hun aldri har gjort annet. Vi skal være med på opptak.

VI AVTALTE Å MØTE henne på en kaffebar klokka 11.00 på Siam Senter. Hun kom presis og morgenfrisk. Iført blå treningsdrakt og allerede et stykke nede i koppen med iskaffe.

- I dag skal jeg gjøre to show, forteller hun på klingende Hønefoss-dialekt.

Det er så vi kan høre at hun er oppvokst på Ringerikspoteter.

- Sorry. Jeg klarer ikke å bli kvitt dialekten. Det vet jeg. Det er jo en døladialekt, men så er vi jo også litt rånete.

Hun ler høyt.

Det første hun skal gjøre er et show med rock fra 80-åra. Det er hennes egen idé. FREDAG er invitert med til studioet. Selv om producer ikke er helt happy for at vi er til stede under opptakene.

- Jeg elsker glamourrocken fra 80-åra. Har alltid gjort det, selv om det jo egentlig ikke er min musikk, og selv om artistene så helt forferdelige ut med usmakelige kostymer og langt, fryktelig hår. Men musikken var topp. Jeg tjuvlånte musikken til storebroren min. Nå plukker vi ut musikk vi selv liker, og så bare skravler jeg i vei om band og artister.

Hun smiler med en hvit perlerad av noen tenner. Øynene er store og håret ligger uryddig på skuldrene. Det var som medlem av jentebandet JAMP hun ble kjent i Thailand. Bandet ble imidlertid oppløst før det kom skikkelig i gang. Likevel hadde hun fått et ansikt, og da hun søkte jobb som programleder i nystartete MTV Thailand, ble hun ansatt etter flere runder med intervjuer.

- DET FASTE SHOWET jeg har hatt i åtte måneder går hver kveld fra klokka seks til sju. Her kan jeg være meg selv og gjøre hva jeg vil. Jeg elsker å være litt apekatt og jeg elsker å improvisere. Jeg kan egentlig ikke ha det bedre enn jeg har det nå, innrømmer Michele, og kaster håret til side.

- Vi får sms-meldinger fra seerne, har litt konkurranser og gir bort CDer. Det er uhøytidelig og aldri seriøst. Jeg bare prater om det som faller meg inn. Smilet skal sitte løst, og det er en form jeg stortrives i. Faktisk gjør jeg akkurat det jeg har mest lyst til. Nemlig å drive med musikk. Musikk har alltid opptatt meg, og da det ikke ble noe av jentebandet, er dette et godt alternativ. Samtidig setter jeg store krav til meg selv når det gjelder å gjøre en god jobb. Derfor leser jeg mye og har alltid god oversikt før jeg går i studio.

HUN RYDDER DASHBORDET, skifter ringer på fingrene, som det for øvrig er mange av, justerer airconditionanlegget og drikker iskaffe mens hun kjører sikksakk gjennom Bankoktrafikken. Turen til TV-studioet tar et kvarter.

Med skulderveske, sminkebag, et magasin og en nesten tom kaffekopp viser hun oss veien til heisen. Vi kommer inn i en knøttliten resepsjon med glassbord, speil i taket, to skinnsofaer og en resepsjon av metall.

- Sett dere her og røyk litt.

Så forsvinner hun inn ei glassdør. Fire tv-apparater på den ene veggen viser musikkprogram. Dårlig thai-pop river i ørene. Brødrene Gibb i Bee Gees lever fortsatt i to av apparatene. De er uten lyd.

- Skal bare ned i sminken, og der er det trangt, sier Michele idet hun farer forbi. Fotograf Eik holder inn magen og henger seg på. Det ble mer å gjøre for Dagbladets fotograf enn for sminkøren. Selvstendige Michele sminker seg selv.

- Det er så gøy, derfor gjør jeg det selv, sier hun på vei inn i studioet.

DET TELLES NED MED fingre i lufta. Michele er overlegen foran kameraene. Avslappet og med full kontroll forteller hun seerne hvorfor de bør gå og høre Red Hot Chilli Peppers når bandet kommer til Thailand. Hun prater om fantastiske U2, om Bon Jovis fryktelige utseende og flotte musikk. Refererer til brorens platesamling, til ulike bands låter og til videoer. Seks, sju introduksjoner avbrutt av musikkinnslag.

En gang må hun ta alt på nytt, ellers glir hun gjennom som hårgelé.

Smilende, uten store fakter, poengterende og presist. Og tydelig i en posisjon hun elsker å være i.

- Klart jeg lengter hjem av og til.

Vi sitter på nok en kaffebar og prater.

- Til hva?

- Bare det å træ føttene inn i et par joggesko og rusle ut i skauen. Den norske naturen. Spasere litt på Karl Johan og Aker Brygge. For ikke å snakke om alle de norske vennene mine. Selv om vi tekster hverandre ofte, er det sjelden vi ses.

VI SNAKKER LITT OM NORGE. Om kokosboller, kremtopper, kakao og Solo. Donald Duck, rakfisk og Ringerikspoteter. Om den norske humoren, at hun var 15 år da hun flyttet fra Hønefoss, at hun verken føler seg norsk eller thailandsk - men internasjonal - om å gå på ski, norsk vintersport, litt om å være tenåring ved Tyrifjorden, og om forskjellene mellom livet i Norge og Bankok.

Ikke minst forskjellen i lover og regler.

- Men hva med modelljobbinga?

- Ansiktet mitt er stadig etterspurt, forteller hun.

- Det går nesten ikke en måned uten at det er en jobb for et eller annet magasin.

- Hva med kalenderen til et kjent brennevinsmerke?

Hun smiler bredt og svarer overlegent.

- Det har vært litt snakk om den jobben. Jeg var jo litt halvnaken, og det likte ikke alle så godt. Men det var noe jeg ville gjøre, og da gjorde jeg det. Så enkelt var det. Dessuten var jobben godt betalt, legger hun humrende til.

- HVA MED CATWALKEN?

- Vet du hva. Jeg er blitt for tjukk. Gikk opp 12 kilo, og da ville ingen ha meg. Men jeg savner det ikke og trives med vekta mi. Plaggene er dessuten så små her borte at jeg nesten måtte ha sultestreiket for å holde det gående. Jeg er for glad i øl til å klare det.

Selv om mange thailandske tenåringer kjenner henne igjen på gata, er hun ikke plaget av å være kjendis. Det blir noen ekstra fester fordi hun jobber i bransjen, men livet i Bankok lever hun som de fleste andre 22-åringer. Hun møter venner, går ut og spiser, trener, shopper, leser litt økonomi og gleder seg til å gå på jobb.

- For det gjør jeg virkelig. Jeg storkoser meg på jobb. Gleder meg til hvert program. Jeg tror dessuten det hadde vært vanskelig å klare det samme i Norge. Og så tjener jeg jo ganske bra. Derfor blir jeg nok i Thailand noen år til.

EGET SHOW: Norske Michele er eneste nordmann med eget show på MTV.
ØLHUND: Michele sier hun er blitt for tjukk for modelloppdrag. - Jeg er for glad i øl til å klare det.
FULL FART: Michele må kaste ut fire bæreposer, bunker med magasiner, noen håndvesker og diverse stæsj for å gi plass til oss i den grønne golfen.