Musikk non stop

Artikkelforfatteren er misfornøyd med musikkdekningen på NRK og TV2. Henriette Brusgaard og ZTV, derimot, skal ha skryt for å satse på norske musikkvideoer.

»Hva synes du om musikkprogrammene på norsk tv?

- OG SÅNN SER altså coveret ut!

Topp20-general Vegard Thomas Olsen trykker CD-plata opp i kameraet for andre gang i løpet av det samme artistintervjuet. Samtidig sitter Jannicke Farstad i Sone2-studioet på Karl Johan og viser seerne et annet platecover.

- Dette er altså den plata vi snakker om, sier hun på klingende sunnmørsdialekt.

ETTERMIDDAGENS ungdomsprogrammer fungerer som gratis reklamespotter for all verdens søplete artister som finner på å droppe innom Norge på sin promoturné, det være seg obskure dancegrupper fra Sverige eller eks-Baywatchstjerner med en fersk platekontrakt i lomma. Og dette har vært den eneste dekningen av popmusikk i norsk fjernsyn på lang tid.

Eller, det er faktisk ikke helt sant. For den bittelille kanalen ZTV feirer nemlig halvtårs-jubileum i disse dager. Rett før sendestart i januar kom kanalens eneste programleder, Henriette Brusgaard, med denne særdeles lite ambisiøse uttalelsen til Aftenposten;

- Vi skal ikke ha et spesielt fokus på norske artister, men prøve å huske på at de er der.

Heldigvis tok hun skammelig feil med den snåle replikken. Ungdomskanalen har nemlig gjort mer for norsk pop og rock de siste seks månedene enn NRK og TV2 til sammen, fordi de daglig sender musikkvideoene til band som Emmerhoff & The Melancolly Babies, Cato Salsa Experience, Kaada, Sister Sonny, Magnet og Popium, for å nevne noen. Videoer vi ikke ante at var blitt laget og ellers aldri ville fått sett.

Når jeg kan skru på skjermen og bli gledelig overrasket av Kaadas flotte bilvideo til låta «No You Don\'t», gjør det ikke det grann at resten av sendeflaten er fyllt opp med Nanny-episoder fra kambrosilur og en evigvarende serie om jungelkvinnen Sheena. Eller det faktum at kvaliteten på kanalens eneste egenproduserte program, «ZCharts», er pinlig dårlig.

«NOEN GANGER er man nødt til å lure på om NRK fortsatt har et horn i siden til rock\'n\'roll fordi Elvis likte å skyte fjernsynsapparater,» skrev Morten Ståle Nilsen i musikkbladet Beats lederartikkel for fem år siden. Men nå har de endelig våknet oppe på Marienlyst, og i løpet av sommeren blir det førpremiere på musikkmagasinet «Lydverket» - som skal være det norske svaret på svensk fjernsyns «Musikbyrån.» Vi krysser både fingre og ben.

<B>MTV NORWAY: Artikkelforfatteren er misfornøyd med musikkdekningen på NRK og TV2. Henriette Brusgaard (bildet) og ZTV, derimot, skal ha skryt for å satse på norske musikkvideoer.