Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikk-Norge går sammen for ofrene

Kraftinnsats for de som er rammet av katastrofen.

Alt som teller av musikkorganisasjoner og en rekke individuelle artister vil bidra. En dobbel-CD med norske artister vil bli utgitt i løpet av et par uker, til støtte for flomofre i Indonesia.

- Vi håper på minst 10 millioner kroner, som uavkortet skal gå til Norges Røde Kors\' innsats for barn i den hardt rammede Aceh-provinsen på nordspissen av Sumatra, sier pressetalskvinne Marianne Antonsen i grammofonartistenes forening Gram Art.

Hun legger ikke skjul på at det er Bob Geldofs store Band Aid-aksjon for tørkerammede i Afrika for mange år siden som er det lysende forbildet for den norske aksjonen, som allerede nå har samlet 13-14 musikk- og musikerorganisasjoner her i landet.

Antonsen opplyser at det opprinnelig var meningen å offentliggjøre nominasjonene til Spellemannprisen, men tanken på flomofrene førte til utsettelse. De nominerte vil først bli kunngjort torsdag.

To prosjekter

Egentlig setter initiativtakerne, Spellemannkomiteen, i gang to parallelle prosjekter: En bred dobbel-CD med plass til 30-40 kutt, og en for anledningen spesialskrevet aksjonssang, som artistene Lene Marlin og Espen Lind allerede er i gang med å komponere.

- Hvem som skal skrive teksten er foreløpig ikke avklart. Alt har gått så fort etter at initiativet ble tatt i vårt første ordinære møte i komiteen mandag, sier Antonsen.

Blant artistene som foreløpig har meldt seg på er Sissel Kyrkjebø, Odd Nordstoga, Bertine Zetlitz og Maria Arredondo. Men det er bare begynnelsen, tror arrangørene. De er nå midt inne i prosessen med å henvende seg til artistene om medvirkning. Hittil har ingen svart nei.

Fokuserer på barna

- Musikkbransjen ønsker å fokusere på barn, og nettopp barn er blant de mest sårbare i ethvert lokalsamfunn. Det er dem det først og fremst går ut over når katastrofer skjer. Derfor vil denne hjelpen komme godt med i vårt arbeid for barn, sier kommunikasjonssjef Herborg Bryn i Røde Kors til NTB.

Norges Røde Kors vil prioritere arbeidet som organisasjonen har satt i gang i Aceh-provinsen på Sumatra. Et av de aller verst rammede områdene som vil trenge hjelp i lang tid fremover.

Røde Kors vil fokusere på barn og familiene lokalt. Det vil bli lagt vekt på opplæring og utvikling, ikke minst i førstehjelp og primærhelse. Men også vannforsyning og renseanlegg blir det satt inn ressurser på å etablere.

- Men vi vil også bygge opp den lokale beredskap, blant annet med forsyningslagre, og vi vil yte psykososial støtte, sier Bryn.

Hun medgir med glede at initiativet kom overraskende på Røde Kors.

- Men det viser igjen denne bredden i folks engasjement. Det er knapt noen grupper i Norge som ikke har ønsket å engasjere seg for flomofrene på en eller annen måte, sier Bryn.

- Minst 100 000

Marianne Antonsen håper CD-en vil selges i minst 100 000 eksemplarer. Det vil i så fall innbringe nær 10 millioner kroner.

- Kanskje mer. Hvis vi også får alle forhandlerne - i likhet med artistene og musikkbransjen ellers - til å avstå fra fortjeneste på salget. Kanskje vi til og med kan prise den litt høyere enn normalt? sier hun, full av håp og optimisme.

Hun utelukker heller ikke at det hele kan ende opp i en gedigen konsert til inntekt for flomofrene. Men det vil neppe skje før neste år.

(NTB)

GÅR SAMEN: Leder i Spellemannkomiteen, Knut Værnes, leder for GramArt, Marianne Antonsen, og Herborg Bryn fra Røde Kors (til høyre) under dagens pressekonferanse, der de store musikkorganisasjonene kunngjorde at de tar et felles initiativ i samarbeid med Røde Kors til støtte for flomofrene i Asia.
SKRIVER LÅT: Lene Malin (bildet) og Espen Lindh.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media