Musikk-Norge trenger Ballade.no

Kulturdepartementet vurderer å legge ned Ballade.no i sin nåværende form. Det bør de ikke gjøre, mener artikkelforfatteren.

HOVEDKILDE: Ballade vært en hovedkilde til grundig informasjon, opphetet debatt, gode lenker og oversikt over et nytt og uoversiktlig felt — som f. eks fildelingsdebatten. Her, redaktør Espen A. Eik. 


Foto: Eivor Eriksen
HOVEDKILDE: Ballade vært en hovedkilde til grundig informasjon, opphetet debatt, gode lenker og oversikt over et nytt og uoversiktlig felt — som f. eks fildelingsdebatten. Her, redaktør Espen A. Eik. Foto: Eivor EriksenVis mer

MUSIKK: Kulturdepartementet arbeider nå med å utvikle en bedre samkjøring av MIC (Musikkinformasjonssenteret) og MEN (Music Export Norway). Dette arbeidsutvalget vurderer også rollen til nettavisen ballade.no, som drives av MIC. Etter min mening er ballade.no svært viktig for musikkbransjen som uavhengig nyhetskanal, og enda mer som bred debatt-arena. De fortjener ros for å ha utviklet en åpen og nærmest sjangerblind profil, som skiller de ut fra andre nettaviser, trykkpresse og blogger. Både nyhetssaker og debatt speiler en bredde og et mangfold som er typisk for norsk kulturliv, ikke minst lokalt, men som ellers undervurderes i et tabloid og kjendisfiksert mediebilde. Hvor ellers kan du oppdatere deg på hip hop, kirkemusikk, jazz, metal, pop på ett sted - men en dose stillingsannonser, hva skjer-kalender, bransjeregister og ordforklaringer for bransjen ett tastetrykk unna?

Blant toppsakene forrige uke er musikkorganisasjonenes felles innspill til statsbudsjettet i Samstemt, debatt om hvem som sitter i det fagutvalget for publiseringsstøtte som har overtatt for innkjøpsordningen for CD-er, konformitet i operaen, kjønnsbalanse i musikklivet, Radio Novas 30-årsjubileum, hvordan penger fra streaming-tjenestene fordeles, snusk om jazz og vin i Bergen, mangel på kordirigenter.

I den store fildelings-debatten og overgangen til et nytt digitalt musikkmarked, har Ballade vært en hovedkilde til grundig informasjon, opphetet debatt, gode lenker og oversikt over et nytt og uoversiktlig felt. Senest forrige uke var Kirkelig kulturverksted på banen og helte kaldt vann i blodet til oss som har stor tro på streaming-markedet.

Som nettavis har ballade.no etter min mening gjort en god jobb med å slippe til stemmer fra kulturlivet som har noe å si, uten å alltid være et kjent «navn på blokka» i andre medier. Her finner du kulturskolelærere og platedirektører, organisasjonsfolk og artister, musikkstudenter og frivillige festivalarbeidere. Derfor er Ballade også som regel en nyansert og troverdig kilde til innsikt i hva som foregår i musikkbransjen og i kulturlivet.

Ballade må også fornye seg. De gjennomfører i disse dager en brukerundersøkelse. De kunne kanskje bytte ut sitt noe sedate navn. Men de må fortsette å sette dagorden, ikke som informasjons-«portal», men som musikk-Norge sin viktigste nyhets- og debattarena. Som én som er interessert i musikk, kultur, utdanning og musikkbransjen, håper jeg derfor at ballade.no kommer styrket ut av en slik vurdering.

Audun Molde
Audun Molde Vis mer