Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikk-Norges mektigste

Torsdag starter Bylarm i tromsø. Vi gir deg vår årlige liste over de med mest musikk-makt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. The minister
Trond Giske, kulturminister, Arbeiderpartiet.

Den norske musikkbransjen kranglet i årevis om hvor Rockmuseet burde ligge. Oslo Fredrikstad? Og trenger vi egentlig et museum? Trond Giske hadde vært kulturminister i tre dager da han la debatten død. Trondheim gikk av med seieren, og spørsmålet er nå om Giske kommer til å vise like mye handlekraft i saker som ikke angår hjembyen. Han lover mye, og burde innfri – ellers blir fallhøyden stor.

2. Pengekompaniet

Platekompaniet – Egil Dahl og Rolf Presthus

Norges største platekjede omsetter for en halv milliard kroner i året, og har makt nok til å presse prisene ned – på det de vil. Dermed har de vært med på å forme norsk musikksmak, og norsk musikkliv med sin tydelige satsing på norske artister. Så store har de faktisk blitt, at de i fjor la ned sin første filial på Grønland i Oslo.

3. Idol-profitøren 

 Lena Midtveit, platedirektør i SonyBMG Midtveit var kanskje ikke den krasseste dommeren under den første Idol-runden, men platedirektøren i Norges nest største plateselskap er helt klart den som har hatt mest å vinne på tvsuksessen. I løpet av de tre siste åra har SonyBMG solgt 675 000 Idol-relaterte album. Ja, selv de platene som har floppet, har solgt godt. God butikk, med andre ord.

4. Radiofantomet 

Håkon Moslet, musikksjef P3 Vil du ha en musikkdebatt, ring Håkon Moslet. Den spissformulerte mannen mener mye, og poengtert, om mangt – og folk lytter. Det hjelper at han sitter på tua på Marienlyst og velger musikken på Norges viktigste popkulturelle

radiokanal. Ikke alle klarer å holde på maten når de hører navnet «Moslet», men han er blitt litt rundere i kantene. Kanskje han er litt lei av å bli trua med bank.

5. Musikkpolitiet
Akersgatas musikkjournalister.

VG-Lista er kanskje ute i hardt vær, men i mangel av brede musikkmagasiner

i Norge, sitter Akersgatas musikkjournalister med et godt grep om musikkopinionen. Opptrer VG, Aftenposten og Dagbladet i samlet flokk, kan de sende ei plate helt til toppen av, vel, VG-lista.

6. Kjerringa med gitaren

Ane Brun, artist

Madrugada, hvem? Det er svorske Ane Brun som er den egentlige vinneren av Det Norske Platesalget 2005. Med 50 000 solgte eksemplarer av «Duets» og 36 000 av «A Temporary Dive», viser hun fingeren til alle som hevder det er umulig å gjøre suksess uten et stort plateselskap i ryggen. Dama gjør nemlig alt selv.

7. Oppkomlingen
Bonnier Amigo, plateselskap

De fire store plateselskapene har fått en plagsom lillebror som puster dem i nakken. Eller skal vi si lillesøster? Katie Meluas to plater var de mestselgende albumene i 2004, og 2005 - og Ane Brun solgte 86 000 av sine to album som ble distribuert via Bonnier Amigo. I år har de jammen sikret seg en ny kvinnelig artist som allerede har stupt inn ii norsk musikkliv. Riktig svar: Mira Craig.

8. Främling
Bpop, management og plateselskap

Er du lei av svenske artister som strømmer over grensa – noen ganger tilsynelatende uten grunn? Da har du grunn til å heie på Julie Forchammer og Katrine Synnes i Bpop management. De starter Bpop Music og skal forsøke å sende noen nordmenn den andre veien også. Dessuten har de Jim Stärk, We, JR Ewing, Real Ones, Datarock og Vidar Vang som skal bli svenskenes nye yndlinger i løpet av året.

9. Rocklobbyisten

Monica Larsson, leder Norsk

Rockforbund Så det er klart: Rockforbundet er konsertarrangørenes interesseorganisasjon. Med flere festivaler enn fylker her i landet, har Larsson helt riktig påpekt at klubbene trenger trygge økonomiske vilkår for å lokke nordmenn til konserter etter sommeren. Larsson er i tillegg styreleder i Alarm, og holder styr på typer som Audun Vinger, Håkon Moslet, Paal Ritter Schjerven og Merethe La-Verdi.

10. Kongen av kidsa
Gisle Stokland, musikkansvarlig i ZTV

MTV lager ungdomsopprør uten ungdom. The Voice har ti videoer på rotasjon. ZTV lirer derimot av seg duggfriske musikkvideoer hver uke, og helt siden relanseringen i 2002 har de satset tungt på norsk musikk. Musikkansvarlig Stokland er også markedssjef i Stress og ansvarlig for mye av det som står på stress.no – det største nettstedet i Skandinavia rettet mot hip hop og R&B.

11. Per Eirik Johansen, platedirektør 

i EMI.12. Audun Vinger, sjefredaktør i Natt & Dag og styremedlem i Alarm. 

13. Petter Singsaas, administrerende direktør i Universal Music.

14. Svein Bjørge, daglig leder for Alarm, styreleder for Institutt for Pop og Rock.

15. Asbjørn Slettemark, redaktør av Farojournalen.

16. Rikskonsertene, v. Einar Solbu.

17. Toffen Gunnufsen, Quartsjef.

18. Tone-Lise Skagefoss, Idoldommer og musikksjef i Kanal 24.

19. Rune Lem, daglig leder Gunnar Eide Concerts.

20. Inger Dirdal, daglig leder av Music Export Norway.

8. Främling
1. Trond Giske
2. Egil Dahl og Rolf Presthus
3. Lena Midtveit
4. Håkon Moslet
6. Ane Brun
9. Monica Larsson
10. Gisle Stokland

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!