Musikk til arbeidet

Hybridfilm med svulstig musikk, romantikk og strålende skuespillere.

FILM: Det står et drømmelag bak den merkelige hybridfilmen «Romance & Cigarettes» som på mange måter bærer preg av de berømte Coen-brødrenes klo. Det er John Turturro, skuespiller i flere Coen-filmer, som her står for manus og regi, mens Coen-brødrene er produsenter.

Slitent

Både musikk, handling og omgivelser preges av et litt «tacky», hvitt arbeiderklassemiljø med italienske røtter i Queens/Brooklyn i New York. Lidenskapene til menneskene her er tegneserieaktig store og handlingsrommene tilsvarende små. Familieproblemene må løses over kjøkkenbordet og man må ut på gata for å være alene med tankene sine. Følelser uttrykkes best som såre croonerballader eller poplåter fra 1960- 70-åra, og slik får hele filmen en litt sliten atmosfære av retro og karaoke.

A-lag

Skuespillerne bryter altså plutselig ut i sang eller miming, av og til dansing. Høydepunktet er utvilsomt Christopher Walkens versjon av Tom Jones-sviska «Delilah», men her er også Elvis-låter og fyrige soulopptrinn i kirker. Filmens styrke, foruten det originale konseptet, er et skuespillerteam i A-klassen. Sopranos-helten James Gandolfini spiller familiefaren og industriarbeideren Nick Murder. Susan Sarandon spiller kona Kitty, mens Kate Winslet er hans usedvanlig vulgære og forføreriske, britiske elskerinne Tula. Han er villig til å gå gjennom ild og vann for litt fornyet «amore», til og med la seg omskjære i svært moden alder. Steve Buscemi er hans fortrolige arbeidskamerat med relevant dameerfaring.

Alvorlig

Filmen svekkes noe av at historien tar en alvorlig vending i siste del, og dermed virker det som om Turturro glemmer hele poenget - som vel var å synge storslagne kjærlighetssanger i hverdagslige omgivelser?