- Musikkbransjen er nødt til å ta grep

Flere norske artister hopper etter Robyn og deler opp platene i flere utgivelser.

TAR SATS: Kaizers Orchestra hopper i det i 2011 med omfattede turnevirksomhet, starten på en albumtrilogi og en teateroppsetning på Rogaland Teater. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TAR SATS: Kaizers Orchestra hopper i det i 2011 med omfattede turnevirksomhet, starten på en albumtrilogi og en teateroppsetning på Rogaland Teater. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I løpet av det neste året starter både Kaizers Orchestra, rapgruppa Gatas Parlament og hiphopduoen Jaa9 & Onklp på albumprosjekter som skal gå over flere utgivelser - likt Robyns «Bodt Talk»-konsept fra tidligere i år.

Jaa9 og Onklp sa til Dagbladet like før jul at når de i i 2011 deler opp materialet sitt i to album er «det er en måte å dra ut albumet litt ekstra på».

De håper også at utgivelsene fører til at de blir gjeldfrie.

- Nødvendig grep Kommunikasjonsrådgiver i Siste Skrik, Elizabeth Hartmann, mener det å spre de større albumene ut over mindre utgivelser på kortere tid, er et smart trekk.

- De blir oftere til stede i media, og de holder seg lengre i rampelyset. Media ser jo på det som en nyhet, lager reportasjer og gir karakterer.

Hartmann tror denne strategien vil bli stadig vanligere.  

- Tilstedeværelse og medieoppmerksomhet har blitt så viktig at musikkbransjen er nødt til å ta grep. De har ikke råd til å annonsere seg til den samme oppmerksomheten, sier Hartmann.

- Et helvete Aslak Borgersrud i Gatas Parlament sier at ideen med en trilogi ikke er klekket ut med markedsføringseffekten i minnet.

SOLOÅR: Gatas Parlament-gutta Aslak Borgersrud (t.v.), Elling Borgersrud og Don Martin gir i 2011 ut hvert sitt soloalbum under Gatas Parlament-navnet. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
SOLOÅR: Gatas Parlament-gutta Aslak Borgersrud (t.v.), Elling Borgersrud og Don Martin gir i 2011 ut hvert sitt soloalbum under Gatas Parlament-navnet. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet Vis mer

- Det er jo moderne å gjøre det på denne måten nå, men jeg tror nok markedsføringsavdelingen i plateselskapet vårt hadde vært blidere om vi ga ut ett album og to singler, slik at man var ferdige med markedsføringen i løpet av et par måneder. At vi gir ut en trilogi må jo være et helvete for dem, sier rapperen.

Både EP'en og Grand Prix-låten deres har fått navnet «Jobbe litt mindre og tjene litt mer». Han innrømmer imidlertid gjerne at det er et mantra han gjerne vil etterleve en gang i fremtiden.

- Jeg tror ikke det vi gjør nå er kroneksemplet på å tjene mere på å gjøre mindre, men jeg håper jo selvfølgelig at arbeidet vårt skal bære frukter og føre til at vi en gang i fremtiden kan sitte i strandkanten og røyke sigarer - mens vi tjener masse penger.

Viktig førstealbum Simen Idsøe Eidsvåg i markedsføringsfirmaet Haaland & Eidsvåg forklarer at det er Janove Ottesen i Kaizers Orchestra som har kommet opp med deres trilogi-konsept.

- Det ligger ingen markedsføringsidé bak dette stuntet. Det er en grunnleggende artistisk tanke bak avgjørelsen å lage en trilogi.

- Hva er mest utfordrende med å gi ut tre album på så kort tid?

- Man må jo prøve å holde interessen for Kaizers Orchestra oppe kontinuerlig i halvannet år. Vi er likevel veldig opptatte av at denne markedsføringen skal være forskjellig fra gang til gang.

TELLER UTGIVELSENE: Jaa9 & OnklP viser med fingrene hvor mange album de slipper i 2011. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
TELLER UTGIVELSENE: Jaa9 & OnklP viser med fingrene hvor mange album de slipper i 2011. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Er det lettere å promotere en trilogi når artisten nettopp har gitt album nummer én og kjøperen er klar over at det kommer flere album?

- Man kan kanskje si det slik. Det er i alle fall veldig viktig å gjøre promojobben på det første albumet riktig. Det er utfordrende å promotere tre album som kommer så tett.

STARTET TRENDEN: Robyn ga i 2010 ut tre minialbum i «Body Talk»-serien sin. Foto: Eirik Helland Urke
STARTET TRENDEN: Robyn ga i 2010 ut tre minialbum i «Body Talk»-serien sin. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer