Musikkdingsene du kan putte i strandbagen

Kompakt sommerlykke.

KOMPAKT: Nuforce Cube er en oppladbar høyttaler, digitalomformer og hodetelefonforsterker du kan ta med deg over alt. Størrelsen er bare 6 x 6 x 6 centimeter. Her med spesialtilkobling for iPod nano som ekstrautstyr. Foto: Nuforce
KOMPAKT: Nuforce Cube er en oppladbar høyttaler, digitalomformer og hodetelefonforsterker du kan ta med deg over alt. Størrelsen er bare 6 x 6 x 6 centimeter. Her med spesialtilkobling for iPod nano som ekstrautstyr. Foto: NuforceVis mer

En smarttelefon eller musikkspiller med et par gode øreplugger eller lettdrevne hodetelefoner er fortsatt den enkleste musikkløsningen når det er sommer og ferietid. Men det er ikke alltid man vil ha direkte musikkinnsprøyting i hodet. Heldigvis finnes det gode og fleksible løsninger for de som vil brukbar lyd på ferie — og som gjerne vil dele den med andre.

NUFORCE CUBE er et av de smartere alt-i-ett-produktene jeg har sett på en stund. Denne vesle kuben på om lag 6x6x6 centimeter er oppladbar høyttaler, digitalomformer og hodetelefonforsterker i ett. Høyttaleren vil være hovedfunksjon for de fleste, men du kan også koble til kvalitetsklokker som den vanlige hodetelefonutgangen på en smarttelefon eller en PC ikke kan drive.

Cube kobles til hodetelefonutgangen på smarttelefon, nettbrett eller iPad, eller til en av datamaskinens usb-porter om du også vil bruke den som digitalomformer. En egen kobling gjør at du kan hekte en siste generasjons iPod nano direkte til Cuben.

IKKE TRÅDLØS: Nuforce Cube støtter ikke tilkobling via Bluetooth eller Airplay. Foto: Nuforce
IKKE TRÅDLØS: Nuforce Cube støtter ikke tilkobling via Bluetooth eller Airplay. Foto: Nuforce Vis mer

Jeg finner bare ett minus: Ingen trådløs lydoverføring, verken via Bluetooth eller AirPlay.

GENEVA er kjent for kompaktløsninger der du får et helt stereoanlegg med forbløffende god lyd i en elegant og minimalistisk boks. Selskapets nyeste er perfekt for reiseveska eller nattbordet. XS (ca. 1595.-) kommer i rødt, svart eller hvitt og har FM-radio, trådløs Bluetooth-strømming, analog lydinngang og vekkerklokke. Et elegant beskyttelsesdeksel fungerer som stativ, og klappes sammen når den ikke er i bruk. Lyden fra de tre høyttalerelementene er imponerende god. At XS mangler DAB-radio er fint til å leve med, men Geneva bør snart komme med støtte for Apples AirPlay-teknologi.

Vil man ha mer lydtrykk enn en Geneva XS eller Nuforce Cube kan levere, finnes det mye bra innen litt kraftigere smarte trådløse høyttalere med batteridrift, som ikke er større enn at du fint tar dem med i sommerbagasjen.

EKSKLUSIV: Geneva XS er radio, muskkstrømmer og vekkerklokke. Foto: Geneva
EKSKLUSIV: Geneva XS er radio, muskkstrømmer og vekkerklokke. Foto: Geneva Vis mer

JAMBOX (ca. 1300.-) fra Jawbone er en nett sak med frekt design, tilgjengelig i flere farger. Du kobler til med Bluetooth, skjønt det finnes også en linjeinngang. Jambox huser to høyttalerelementer samt en passiv bassradiator. Boksen er 15 cm lang, og veier ca. 350 gram. Finnes også i en Big Jambox-utgave, for deg som ikke har noe mot å drasse litt større og tyngre.

Ikke like elegant, men ellers omtrent like god på de fleste parametre, er Logitechs Mini Boombox (ca. 500.-) Lyd får du via Bluetooh, eller kabel til aux-inngangen. Lading skjer via en mini-usb-port. Den spiller ikke fullt så høyt som Jawbone, men koster til gjengjeld vesentlig mindre.

DIGITALOMFORMEREN i datamaskiner er sjelden særlig god. Tar du lyd på alvor, trenger du en ekstern. Vesle Dragonfly fra kabelprodusenten Audioquest slår alle på størrelse. Her har vi en asynkron digitalomformer på en USB-pinne! Kobler du hodetelefoner eller øreplugger via denne, får du en helt annen lydkvalitet.

JAMBOX: Jawbones Bluetooth-høyttale er designet for å huskes. Foto: Jawbone
JAMBOX: Jawbones Bluetooth-høyttale er designet for å huskes. Foto: Jawbone Vis mer

Dragonfly støtter cd-lyd og høyoppløste 24 bits-filer, mens mp3 av lavere kvalitet oppsamples. Dragonfly imponerte meg da jeg hørte den på hi-fi-messa i München, men jeg ser fram til å gi den en grundigere test når den kommer i salg i siste del av juni.

Kompakt: Nuforce Cube er en trådløs høyttaler du kan ta med deg over alt. Størrelsen er bare 6 x 6 x 6 centimeter. Her med spesialtilkobling for iPod nano som ekstrautstyr. Foto: Nuforce

RIMELIG: Logitechs Mini Boombox koster bare ca. 500 kroner. Foto: Logitech
RIMELIG: Logitechs Mini Boombox koster bare ca. 500 kroner. Foto: Logitech Vis mer