- Musikken gjør alt bedre en liten stund

Øystein Greni spilte for asylsøkerne i kveld

(Dagbladet.no:) De sultestreikende asylsøkerne satte tydelig pris på at Øystein Greni fra Big Bang spilte for dem ved domkirken i kveld.

Takknemlig

Nader Ali Gholam Hassan (23) har gått uten mat i 23 dager, og orket bare komme ut av teltet sitt i fem minutter. Likevel gav han uttrykk for sin takknemlighet overfor Dagbladet.

- Det hjelper veldig mye. Musikken er den eneste underholdningen vi har, og alt føles bedre for en liten stund. Alle er så sultne og slitne, men når vi hører musikken blir folk gladere, sier han Hassan til Dagbladet.no.

Trøst
- Jeg vet ikke hva som skjer nå. Vi må bare vente på hva politikerne bestemmer seg for, sier 23åringen, som sier han er fra byen Bamian i Afghanistan. Idet han får se bildet av seg selv på kameraet til Dagbladets utsendte smiler han.

- Å, så tynn jeg er blitt! Jeg vet jeg har gått ned 10 kilo i løpet av de 23 dagene jeg har være her, men jeg har ikke sett meg i speilet ennå, sier han.

Yama Koizan (20) forteller at han har sultestreiket i 26 dager, og har vært på legevakten tre ganger allerede.

- Jeg liker musikken, det gir meg trøst, og jeg føler meg litt bedre, sier han til Dagbladet.no.

Kritiserte regjeringen
Akkompagnert kun av sin egen akustiske gitar spilte Øystein Greni i en god halvtime, og fremførte blandt annet Big Bangs «Wild bird flying» og «Long distance man».

PARADOKS: Øystein Greni spilte for asylsøkerne i kveld. Foto: MARIA RØBECH LILLEBO
PARADOKS: Øystein Greni spilte for asylsøkerne i kveld. Foto: MARIA RØBECH LILLEBO Vis mer

- Det er et paradoks at politikerne påstår at det er trygt i et land, som vi samtidig sender våpen, kampfly og soldater til. Det lugger litt i logikken til folk når man sier at er trygt i et land som har behov for slikt, sa Øystein Greni til applaus fra tilskuerne på Domkirkeplassen i kveld.

I tillegg til politikerkritikk kom han med trøstende ord til asylsøkerne, som nå har sultestreiket i 26 dager på det lengste.

- Jeg håper dere klarer dere bra i situasjonen. Jeg har på følelsen at alt kommer til å gå bra til slutt. Jeg har også på følelsen at norske politikere vet bedre enn dette, sa Greni.

Midt under konserten kommer en liten afghansk gutt og legger en rosebukett ved føttene hans.

TRØST: Øystein Greni spilte for asylsøkerne i kveld. Nader Ali Gholam Hassan (23) var takknemlig for trøstende ord og musikk. Foto: MARIA RØBECH LILLEBO
TRØST: Øystein Greni spilte for asylsøkerne i kveld. Nader Ali Gholam Hassan (23) var takknemlig for trøstende ord og musikk. Foto: MARIA RØBECH LILLEBO Vis mer
TRØST:</B> Flere av de sultestreikende satte pris på musikken fra Greni i kveld.
VENTER:</B> Nader Ali Gholam Hassan (23) og Yama Koizan (20) har sultestreiket i henholdsvis 23 og 26 dager, mens de venter på en endelig beslutning fra regjeringen.