PÅ NETTRADIO: Snart kan du igjen høre Taylor Swift og andre store artister i opptak på NRKs nettradio. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ NETTRADIO: Snart kan du igjen høre Taylor Swift og andre store artister i opptak på NRKs nettradio. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Musikken kommer tilbake til NRKs nettradio

Statskanalen har kommet til enighet med plateselskapene.

(Dagbladet): I over et år har det vært umulig å høre NRKs radioprogrammer om igjen på nett - såkalt radio on demand - dersom programmene inneholder musikk.

Årsaken er at NRK ikke har kommet til enighet med de internasjonale plateselskapenes organisasjon IFPI om hvor mye de skal betale for slik gjenbruk av musikken.

Enighet Saken har vært fastlåst siden desember 2011.

Nå er IFPI og NRK kommet til enighet, og radioprogrammene er på vei ut igjen på nettet, melder NRK.no.

- Avtalen gjelder fra 1. mars og ut neste år, så vi starter en såkalt «public betaversjon» av nettradioen i dag. Deretter åpner vi for on demandtjenesten når den er klar rent teknisk, sier Per Ole Hagen, ansvarlig for musikkrettigheter i NRK.

Til Dagbladet sier Hagen at den nye avtalen gjør at NRK kan la radioprogrammene ligge ute for streaming i et halvt år etter at de er sendt, i motsetning til 28 dager, som i den gamle avtalen.

I sommer kom han til enighet med Gramo, organisasjonen som organiserer de mindre, uavhengige plateselskapene. Dermed fikk NRK tilgang til rundt 15 prosent av musikken som ble brukt før forhandlingsbruddet, og artister som Adele, Radiohead og Bon Iver.

Ikke podkast eller TV Men den nye avtalen omfatter ikke podkaster a- altså radiosendinger som lastes ned som lydfiler og deretter kan kopieres, for eksempel til en bærbar spiller - og NRK og IFPI er fortsatt uenige om bruk av musikk i TV-programmer. Siden den forrige avtalen utløp i 2011 har kanalen ikke kunnet bruke IFPI-artisters musikk i bakgrunnen på innslag, eller vise musikkvideoer.

Men Per Ole Hagen sier til NRK at det er håp om å komme til enighet også på dette punktet.

- Radioavtalen er første trinn på vei til flere rettighetsavtaler NRK håper å lande med IFPI. Vi får se hvor det ender til slutt, sier han.