Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mellomvalget 2018:

Musikken Trump ikke får spille: - Tragisk

Minst 20 artister har bedt Donald Trump om å ikke spille sangene deres under sine valgkamparrangementer. Én av dem har bedt ham stoppe tre ganger.

MUSIKKNEKT: Donald Trump får ikke spille hvilken musikk han vil. Minst 20 artister har nektet ham å spille sangene deres under valgkamparrangementer. FOTO: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix
MUSIKKNEKT: Donald Trump får ikke spille hvilken musikk han vil. Minst 20 artister har nektet ham å spille sangene deres under valgkamparrangementer. FOTO: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skal det stemmes på politikere til alle plassene i Representantenes hus og en tredel av setene i Senatet. I løpet av valgkampen har president Donald Trump fyrt opp stemningen med sine uttalelser om innvandringspolitikk, men nektes å bruke musikken til minst 20 artister.

Rihanna raser

Siste artist ute til å gi Trump musikknekt er superstjerna Rihanna. Hun ble gjort oppmerksom på at sangen «Don't Stop The Music» ble spilt under et valgkamparrangement i Tennessee av Washington Post-journalist Philip Rucker.

- Det har blitt sag én million ganger tidligere, men jeg kan gjøre det én million ganger til: Trumps valgkamparrangementer er ulikt noe annet innen politikken. Akkurat nå dundrer Rihannas «Don't Stop The Music» ut av høyttalerne i Chattanooga, samtidig som assistenter kaster gratis Trump-T-skjorter ut til folkemengden som et ballspill. Alle elsker det, skriver han på Twitter.

Den meldingen ble ikke popstjerna særlig begeistret for å lese:

- Det vil ikke fortsette. Verken meg eller mine folk vil noensinne være til stede, eller omkring, en av disse tragiske arrangementene. Så takk for at du gjorde meg oppmerksom på det, Philip, svarer hun.

Det må også nevnes at Rihanna bare timer før dette arrangementet erklærte sin støtte til demokraten Andrew Gillums, i et forsøk på å velte Rick Scott som guvernør i Florida.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer

Trumps retorikk

Mye av kilden til motstanden mot Trump er hans kontroversielle innvandringsretorikk. Allerede i 2016 omtalte han meksikanske innvandrere som narkotikaselgere, kriminelle og voldtektsmenn.

Under årets valgkamp har retorikken imidlertid vært et par hakk skarpere. For omtrent ei uke siden, delte han en innvandringskritisk video på Twitter som har blitt stemplet som rasistisk.

Videoen viser en ulovlig innvandrer i en rettssal som sier at han har «drept politimenn, og vil drepe flere». Hvorpå det skrives at «Demokratene slapp ham inn og lot ham bli». I neste klipp blir vi vist massive opptøyer, før det kommer en ny beskjed: «Hvem andre vil Demokratene slippe inn? Donald Trump og Republikanerne gjør Amerika trygt igjen».

Mandag ble det kjent at både Facebook, NBC, Fox News og CNN har bestemt at de ikke vil sende videoen på sine flater.

Mer musikknekt

Det er langt fra første gang at en artist fortviler over at musikken deres blir spilt på forskjellige republikanske valgkamparrangementer. I forbindelse med presidentvalget i 2016 ba hele 16 artister republikanerne om å ikke spiller musikken deres, ifølge The New York Times' liste:

The Rolling Stones, Elton John, Bruce Springsteen, Tom Petty, Neil Young, Jackson Browne, John Cougar Mellencamp, R.E.M., Eddie Van Halen, Bon Jovi, Sting, The Foo Fighters, Rage Against the Machine, Boston, Dropkick Murphys, og Twisted Sister.

I tillegg har familien til både Prince og Luciano Pavarotti bedt Trump-organisasjonen om å slutte å spille sangene deres. Også britiske Adele har gjort det samme.

- Jeg vet ikke helt, vi har mange reklamevideoer, og de er definitivt effektive basert på tallene vi ser. Mange ting er støtende … spørsmålene deres er ofte støtende, svarte Trump da han mandag ble konfrontert med kritikken av reklamevideoen.

SKAPER OVERSKRIFTER: Donald Trump skaper stadig overskrifter verden over. Denne gangen er det etter fiffig behandling av en paraply. Se hendelsen her! Video: AP Vis mer

Listen er blitt lenger

Under opptakten til årets mellomvalg, har imidlertid listen blitt enda lenger.

For ei snau uke siden krevde artisten Pharrell Williams at Donald Trump slutter å spille sangen «Happy». Det skjedde etter at sangen ble spilt under et valgkamparrangement, bare timer etter at elleve personer ble drept under en masseskyting i en synagoge i Pittsburgh.

- Pharell har ikke, og vil ikke, gi deg tillatelse til å spille sangene hans offentlig, eller på noen annen måte kringkaste musikken hans, skrev Pharrells advokat, Howard King, i et brev til Trump, ifølge Time Magazine.

I august ba Aerosmith-vokalist Steven Tyler - for tredje gang - presidenten om å ikke spille sangene hans i forbindelse med valgkamparrangementer. Det skjedde etter at «Livin' on the Edge» ble spilt under et arrangement i Charleston.

- Trump har ikke vår klients tillatelse til å bruke noe av hans musikk, inkludert «Livin' on the Edge», skrev Tylers advokater i et brev til Trump.

Artister som støtter Trump

Men det finnes også artister som støtter presidenten. Mest aktiv av dem alle er rapperen Kanye West. Han har blant annet kalt presidenten «min bror», og uttalt at de begge har «drageenergi». Han har også fått lov til å besøke Trump i Det ovale kontor.

Men det har ikke alltid vært så lett å støtte den kontroversielle presidenten, mener West.

- Som musiker, afroamerikaner og en fyr som bor i Hollywood, prøver alle å velge kandidat for meg. Hver gang jeg sa at jeg likte Trump, fortalte folk meg at jeg ikke kunne si det høyt, for da ville karrieren min være over, fortalte han i et intervju med «Saturday Night Live».

- Jeg digger Trump

En annen kjent Trump-patriot er artisten Kid Rock. Også han har fått lov til å hilse på presidenten i Det ovale kontor.

- Jeg digger Trump, sa Kid Rock i et intervju med Rolling Stone.

- Jeg er ikke en ekspert på statsvitenskap og sånt, men jeg prøver selvfølgelig å følge med på politikk. Jeg er en ganske flink, skattebetalende, borger av dette landet. La forretningsmannen slippe til.

Også Kiss-vokalist Gene Simmons, Megadeths Dave Mustaine og Hank Williams Jr. støtter Republikanerne. Mens Ted Nugent, Aaron Carter, Wayne Newton og Loretta Lynn uttalte under presidentvalget at de støtter Donald Trump, ifølge The New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!