Musikk er overalt. Sånn er det. Prøv å bevege deg rundt en dag uten at noe musikalsk treffer deg. Det går ikke. Grunnen er at nesten alt du gjør kan assisieres med musikk.
I de fleste samfunn gjennom tidene har musikk spilt en stor rolle. Men hvorfor? Hva er det med oss og musikk? Hvorfor påvirker musikk oss i så stor grad? Og hva skjer når vi påvirkes?
Nytt tema
Ifølge New Scientist har disse spørsmålene stått ubesvarte helt frem til nylig. Først nå er musikk og følelser et hett tema for psykologer. Det anerkjente vitenskapelige magasinet lister opp følgende hovedspørsmål innen forskingen:
- Har vi noen kontroll over følelsene musikk frembringer?
- Er det spesifikke akkorder, rytmer eller mønstre som fører til umiddelbar følelsesmessig reaksjon hos oss?
- Former kroppene våre hvordan vi lager eller hører musikk?
- Er evnen til å like musikk medfødt?
- Det er veldig ny forskning. Grunnen er kanskje at dette med musikk og våre følelser er så selvfølgelig, sier stipendiat Christine Mohn ved psykologisk institutt, Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger