Halie

Musikklæreren overhørte henne synge. Nå er 17-åringen årets Bylarm-snakkis

Etter fem konserter, to låtslipp og en «Skavlan»-opptreden står Halie overfor et gjennombrudd.

AMBISJONER: Hannah Emilie Grung (17) kaller seg Halie og lager popmusikk. Etter videregående har hun store planer for musikken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AMBISJONER: Hannah Emilie Grung (17) kaller seg Halie og lager popmusikk. Etter videregående har hun store planer for musikken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Musikken min er enkel å digge og synge med til, og så har den oppløftende tekster. Det tror jeg utgjør litt av hvorfor jeg har truffet folk, sier popartist Hannah Emilie Grung (17) fra Minde i Bergen til Dagbladet.

Hun går under artistnavnet Halie, og er til tross for sin unge alder for alvor i ferd med å slå stort gjennom i Norge. For en uke siden sang hun på «Skavlan» og torsdag og fredag denne uka er hun en av storfavorittene under årets By:larm-festival i Oslo.

ENGASJERT: Halie skriver sanger om følelser og temaer som engasjerer henne. Bergens Tidende kastet terningkast seks etter en konsert i Bergen sist høst. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENGASJERT: Halie skriver sanger om følelser og temaer som engasjerer henne. Bergens Tidende kastet terningkast seks etter en konsert i Bergen sist høst. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Skaper et press

Etter bare fem scenekonserter og to utgitte låter, «Youth» og «Echo», har Halies stemme og tekster for lengst snudd hodene til portvokterne.

- Omtale og skryt er skummelt, fordi det skapes et press, men jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Er man stressa gjør man feil. Samtidig er hype bra fordi det er flere som hører om musikken min, sier Grung.

Apparatet til 17-åringen, Made Management, huser internasjonale navn som Sigrid og Aurora, og forteller om flere titalls uutgitte låter og internasjonale ambisjoner for Halie.

Ut på festivalturné

Selv tar Grung, den yngste i en søskenflokk på fem, en ting av gangen, sier hun.

- Jeg skal gjøre norske festivaler i sommer, og så er det er viktig å gjøre ferdig skolen. Til høsten er det bare ett år igjen, så jeg håper jeg kan bli ferdig og få det ut av verden.

Det begynte som vanlig i det små. En musikklærer som overhørte henne synge i gangen da hun gikk i 5. klasse, og foreslo at hun skulle framføre foran hele skolen. Hun sa ja og sto der småredd og klam, men det gikk fint. Så kom 8. klasse og hun ville fortelle noe til en spesiell person, så da skrev Grung en sang. Nettopp fordi det var lettere å få sagt det hun ville på den måten.

- Jeg skriver om alt mulig. Ting som irriterer meg og ting jeg blir glad av, sier Grung.

- SPENT: Halie ser fram til By:larm-konsertene denne uka, og vil gi alt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- SPENT: Halie ser fram til By:larm-konsertene denne uka, og vil gi alt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ting som irriterer

- Hva irriterer deg?

- Sexisme, rasister og homofober. Og så er det for mange stemmer der ute som vi ikke bryr oss om å høre på. Vi må høre mer etter. Også grubler jeg mye over våpenkontrolldebatten som pågår i USA. Jeg klarer bare ikke fatte hvordan de tenker der borte.

- Du er 17 år. Er det begrensende når man vil leve av musikk?

- Jeg har fått høre at «jeg bare er 17» og derfor bør musikken min høres ut som jeg er 17, men musikk har jo ingen alder. Mine sanger trenger ikke høres ut som noe som helst. Samtidig, jeg har fått høre at jeg er voksen for alderen. I min gjeng spiller vi heller spill sammen og prater enn å være ute på fest. Jeg har aldri drukket og liker ikke å feste. Så hele den ungdomskulturgreia der føler jeg ikke at jeg er en så stor del av.

- Gir alt

Nå gleder Grung seg «som en liten unge» til å framføre utgitt og ny musikk for Oslo- og bransjepublikummet under By:larm.

- By:larm er viktig, men jeg gir alt uansett, og så håper jeg at folk tar musikken på en bra måte, sier Grung.

Halie spiller klokka 21.00 på Sentrum Scene torsdag og klokka 21.30 på Gamla fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer