Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Musikkmaskin forutser hits

Popmusikkens gåte kan være løst, tror forskere. - Spennende, mener Idol-dommer.

(Dagbladet.no): - Hva som gjør en låt til en hit? Umulig å si. En hit er en hit.

Ordene tilhører platebossen Herman «Hesh» Rabkin i tv-serien «The Sopranos».

At det å forklare en hitlåt er umulig, er en relativt vanlig antakelse i plateindustrien. Bare mennesker med uvanlige evner eller lang fartstid i musikkbransjen kan på forhånd høre hva som slår an.

Denne antakelsen hevder nå to amerikanske forskere at de har klart å motbevise. Ved hjelp av et avansert dataprogram hevder Brian Whitman og Tristan Jehan at de klarer å spå topp 10 på de amerikanske Billboard-listene.

- Å forutse hits er mulig, sier Dr. Whitman til The Guardian.

Revolusjon

Forskerne, som jobber ved Massachusetts Institute of Technology, er nå i ferd med å lansere programmet The Echo Nest.

Med mindre det hele er en dårlig spøk, kan Whitman og Jehans program innebære en aldri så liten revolusjon for musikkindustrien.

LEVER AV HITS: Uten en singelhit er det vanskelig å komme noe vei for popstjerner med ambisjoner om å selge mange plater. Mira Craigs debutalbum «Mira Mira» har fått drahjelp av singlene «Boogeyman» og «Headhunted».
LEVER AV HITS: Uten en singelhit er det vanskelig å komme noe vei for popstjerner med ambisjoner om å selge mange plater. Mira Craigs debutalbum «Mira Mira» har fått drahjelp av singlene «Boogeyman» og «Headhunted». Vis mer

Prinsippet er enkelt nok: Programmet kan analysere en låts «matematiske» kvaliteter - som struktur, tempo og sound.

- I tillegg tar analysen hensyn til innhold på nettet - programmet leser weblogger og anmeldelser, og får dermed et inntrykk av hype, trender og slike ting, sier Whitman.

Musikk-verktøy

Ved å anbefale en låt eller et album til et stort antall mennesker over nettet, og så registrere hvordan mottakerne reagerer, mener forskerne at de rimelig presist kan forutse hits.

Det er imidlertid ikke hovedpoenget med programmet.

I stedet er målet å kunne gi musikkelskere tips om plater eller låter som har kulturelle eller strukturelle likheter med musikken de allerede liker.

I tillegg vil programmet være til hjelp for musikklyttere som kjapt vil finne fram til låter de vil ha.

- Du kan for eksempel fortelle programmet at du ønsker noe stille og romantisk. Eller hvis du jogger kan du be om låter som har noenlunde samme tempo, forteller Whitman til The Guardian.

MTV skeptisk

Whitman og Jehan er ikke de eneste som har hevdet å ha knekt hit-koden de seneste årene. I 2003 fikk programmet Hit Song Science (HSS) mye oppmerksomhet, etter at det skulle ha forutsett suksessen til Norah Jones.

Ved å mate datamaskinen med titusenvis av hitlåter, fant forskerne ut at hits deler ulike mønstre. Om en ny låt deler ett eller flere av disse mønstrene, vil sannsynligheten for at låta kommer til å bli en hit være mye større.

Men skeptikerne er også mange:

- Problemet oppstår når noen kommer og gjør noe helt originalt og unikt, som tar popmusikk til et nytt nivå. Skal datamaskinen kunne gjenkjenne dette og si det blir en hit? Jeg er skeptisk, sier musikksjef i MTV, Mark Sadler, til BBC.

Tja....

Plateprodusent og Idol-dommer Hans Olav Grøttheim synes dataprogrammene høres spennende ut, men tror det er viktige egenskaper ved en låt som en data aldri kan fange opp.

- Musikk består av en del objektive størrelser som kan måles. En engelspråklig låt vil i nesten alle tilfeller være mer salgbar enn en samiskspråklig låt. Ett refreng per minutt er også en regel som er ganske basic, sier Grøttheim til Dagbladet.no.

Samtidig kan musikalske kvaliteter være vanskelig å måle. Kunne for eksempel en datamaskin forutsett Ravis suksess?

- Det tror jeg aldri i verden. Ravi har noen litt udefinerbare kvaliteter som er så uhyggelig sterke. Han har kanskje ikke fullt så bra lyd som Eminem, men er så ufattelig mye kulere, ler Grøttheim.

TOPPER I USA: De amerikanske forskerne hevder de i flere uker har kunnet forutse de amerikanske singellistene. Da har de forhåpentlig sett at Nelly for tida topper med «Grillz».
VITENSKAP?: Hit Song Science etablerte seg for alvor da de spådde Norah Jones\' suksess.
SPENNENDE: Idol-dommer og plateprodusent Hans Olav Grøttheim mener det blir spennende å se om bransjen vil benytte seg mer av dataverktøy for å sikre seg hits.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling