Musikkmiljø opp i røyk

Idolsangeren Håkon Njøten og bandet hans er blant mange musikere som er «husløse» etter storbrannen i Bergen natt til i går.

BERGEN (Dagbladet): Den verneverdige trehusbebyggelsen i Skuteviken i Bergen er blitt fire hus fattigere. Musikkmiljøet i byen har mistet store verdier i utstyr og et mye brukt øvingslokale.

Brannalarmen i Skuteviksbodene startet 04.13 natt til i går. Til tross for kort vei for brannmannskapene, var en av bodene i full fyr da de kom fram. Sju mennesker måtte evakuere raskt fra boden der brannen startet. Ytterligere fem tok fart ut av nabo-eiendommen.

I Folkeregisteret er det bare en mann som har registrert bostedsadresse i boden hvor brannen startet, men flere titalls band i Bergen har øvingslokaler i bygget. Mange hadde instrumenter og anlegg stående i lokalene.

- Krise

- Dette er krise, sier Håkon Njøten, frontfigur i bandet Micropops til BA.no. Bandet hadde utstyr for omlag 150 000 kroner stående i boden som brant helt ned til grunnen. I tillegg til store økonomiske tap, må de mange unge musikerne i byen skaffe seg nye øvingslokaler.

Operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt sier at det er altfor tidlig å si noe om brannårsak. Leder Frøydis Moberg i Bergen Rock Aktører (BRAK) sier til Dagbladet at det kan ha vært opp til 50 band som har hatt tilhold i det ene bygget.

- Vi hadde tre etasjer med åtte øvingslokaler i hver etasje. Flere band delte på et lokale. Mange hadde musikkutstyr stående i lokalene. I tillegg var det noen som hadde studio der. De har tapt mye produsert materiale. Jeg vet at Lorraine hadde utstyr aleine for rundt 300 000 kroner. Tilsammen må de mange musikerne ha tapt verdier for flere millioner kroner. Brannen er tragisk for musikkmiljøet i Bergen, sier hun.

Frøydis Moberg var i går i kontakt med Bergen kommune i et forsøk på å få økonomisk og annen hjelp for å finne midlertidige lokaler for de mange musikerne som nå står på bar bakke.

ENORME ØDELEGGELSER: Tolv personer måtte evakueres etter den kraftige brannen i fire bygninger i Sandviken i Bergen natt til i går. Brannen blir betegnet som en «katastrofe» for Bergen, og kulturlivet er skadeskutt. Foto: SCANPIX
ENORME ØDELEGGELSER: Tolv personer måtte evakueres etter den kraftige brannen i fire bygninger i Sandviken i Bergen natt til i går. Brannen blir betegnet som en «katastrofe» for Bergen, og kulturlivet er skadeskutt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi hadde på forhånd en ekstrem mangel på øvingslokaler i Bergen. Nå blir det enda vanskeligere. Noen nye lokaler i USF på Verftet vil ikke på noen måte dekke behovet vårt, sier Frøydis Moberg.

Avhør

- Vi har vitner inne til avhør. Først mandag kan vi forvente at branntomta er kald slik at teknikere kan gå inn for å søke etter forklaringer, sier Lyssand til Dagbladet.

Fire boder ble totalskadet i brannen. Alle byggene var verneverdige og må regnes som et stort tap for den historiske trehusbebyggelsen i denne delen av Bergen.

Brannen skapte intens varme i nærområdet, som sammen med gnistregn gjorde at faren for spredning var stor. Brannmannskapene klarte å slukke brannen ved 09.30-tida i går.

Musikkmiljø opp i røyk