Musikkmobil i toppklassen

Med et par irriterende mangler.

(Dagbladet.no): Da jeg testet Sony Ericssons nye toppmodell Xperia X1 konkluderte jeg med at den var en aldri så liten skuffelse. Men som jeg også påpekte: Selskapet lager fortsatt noen av verdens aller beste kamera- og musikktelefoner.

Et eksempel på det siste er Walkmantelefonen W902.

W902 er en svart lekkerbisken av en telefon, med metalldetaljer i kobber/oransje. Materialkvalitet og detaljering holder meget høyt nivå. Her har designerne gjort en godt over gjennomsnittet solid jobb. 

Den ligger meget godt i hånden, med en gripevennlig struktur under og på sidene. Kontrasten mot den blankpolerte fronten er effektiv. Brukervennligheten er også god. Til å sitte på en såvidt stor telefon er tall- og funksjonstastene ganske små, men likevel presise og enkle å bruke.

Operativsystemet inneholder ingen overraskelser, og er etter min mening fortsatt det beste blant de «vanlige» operativsystemene til mobiltelefoner. Men raskt er det ikke.

Det er imidlertid et par større irritasjonsmomenter på design- og løsningsfronten. Det første melder seg så fort man kobler til det medfølgende håndfrisettet:

Som på så mange andre Sony Ericsson-telefoner sitter den røslige universalpluggen (lading og håndfrisett) på W902 på siden av telefonen. Der burde den ikke vært. Den er i veien, og ødelegger det strømlinjeformede inntrykket av en ellers svært veldesignet telefon. W902 er ikke spesielt liten med sine 11 x 5 cm, men det er først med pluggen inne at den slutter å være lommevennlig.

For noen vil dette være en «dealbreaker». I tillegg er det meg helt ubegripelig hvorfor Sony Ericsson ikke har utstyrt telefonen med en vanlig minijack for hodetelefoner, slik at man kan bruke hvilke hodetelefoner eller øreplugger man ønsker, uten å måtte styre med overganger og flere meter lange ledningsvaser.

Musikkmobil i toppklassen

Når det medfølgende håndfrisettet er tilkoblet, er det også frustrerende å oppdage at den ganske velvoksne pluggen hvor svarknapp og mikrofon sitter, ikke er utstyrt med fjernkontroll for musikkspilleren. Såpass burde man kunne forvente av en Walkmantelefon i high end-klassen.

God lyd

Men både håndfrisett og musikkspiller låter bra. Jeg tror faktisk ikke jeg har hørt bedre lyd fra noen Walkmantelefon. I hvert fall ikke med mer bass.

RDS-radioen er også så god man kan forvente. TrackID-programvaren, som hjelper deg å kjenne igjen musikk du hører ved å ta opp en snutt og analysere den, er fortsatt et imponerende partytriks.

Musikkspiller-programvaren (versjon 3.0) er også bra, skjønt  ikke helt på iPod-nivå i enkelhet. Synkronisering går også enkelt og smertefritt.Fraværet av Walkmankontroll på håndfrisettet kompenseres et stykke på vei av snarveiknappen til Walkmanen på toppen av telefonen, og de fysiske knappene på den ene siden som lar deg styre play/pause, fram/tilbake og volum uavhengig av hva du holder på med på telefonen ellers.

Min eneste innvending er at disse tastene ikke berøres av tastelåsen, eller har en egen låseknapp. I en trang bukselomme eller overfylt veske kan det bli mange ufrivillige låtskift.

W902 har bare ynkelige 25 MB internminne, men et Memory Stick M2 minnekort på 8GB følger med og redder dagen.

Ikke WiFi

SUPER MUSKKMOBIL: Sony Ericssons W902 er en av de aller beste musikkmobilene vi har testet. Foto: Sony Ericsson
SUPER MUSKKMOBIL: Sony Ericssons W902 er en av de aller beste musikkmobilene vi har testet. Foto: Sony Ericsson Vis mer

Med super-3G, Edge, Bluetooth og push epost er dette mer enn bare en musikktelefon. Men det er noen begrensninger. At den ikke har GPS kan man saktens leve med, men at den ikke har WiFi trekker ned. Nettsurfing er noe alle holder på med (ikke minst i målgruppa for en musikktelefon) og over mobilnettet blir det fort dyr moro.

Den innebygde nettleseren og RSS-leseren fungerer også bra, skjønt noen vil sikkert foretrekke å laste ned Opera for surfing på vanlige websider. Egen YouTube-spiller er artig, men av begrenset verdi på en telefon med en skjerm på bare 2,2 tommer.

Batterilevetiden er god, det samme er talekvaliteten.

Kameraet er brukbart, og byr på oppløsning inntil 5 megapiksler. Det er tregt i avtrekkeren, som mobilkameraer flest, og fotolyset kan ikke erstatte en ordentlig blitz. Men det er ikke lenge siden et kamera med fem megapiklser ville vært «oi!», og bildekvaliteten i godt lys er fullt akseptabel. 

Og så har den skritteller. Jepp. Det er jo en Walkman.

Sony Ericsson W902 koster fra 3500 kroner uten abonnement.

HØY KVALITET: Materialkvalitet og detaljering på W902 holder meget høyt nivå. FOTO: Sony Ericsson
HØY KVALITET: Materialkvalitet og detaljering på W902 holder meget høyt nivå. FOTO: Sony Ericsson Vis mer