Musikkopprør

I dag spilte verdensstjernene mot EU-moms på cd-plater.

Mens artistene Raoul Paz og Skye leverte en dunkende musikalsk protest utenfor EU-parlamentet tirsdag, var den franske synthpop-legenden Jean-Michelle Jarre invitert til høring med politikerne innenfor.

- Momsnivået på musikk er en skandale, sa Jarre, som er berømt for gedigne utendørs lyd- og lysshow i europeiske og amerikanske storbyer.

Jarre har fått med seg en rekke europeiske plateartister i et opprop til EUs finansministre, som skal ta stilling til et nytt EU-regelverk om moms på ulike varer.

I forslaget fra EU-kommisjonen kan det gis fritak eller lav moms for «kulturelle produkter» som bøker, magasiner, aviser og kinobilletter.

Men musikk, DVD og video - de mest populære kulturproduktene - holdes utenfor.

- Død eller liv

- Det diskrimineres mellom musikk og andre utrykkformer. Dette er en skandale. Det handler om død eller liv for musikkbransjen, sa Jarre.

Han ble støttet av Belgias største musikalske eksportprodukt, fløyelsstemmen Helmut Lotti, i høringen i EU-parlamentet.

- All musikk er kultur - selv min! Det vil være en skrekkelig gal beslutning å ikke redusere momsen på musikk, sa Lotti.

EU-parlamentarikerne skal senere gi sin anbefaling til EUs finansministere.

Ifølge lobbygruppen «VAT Coalition», som jobber for artistene og den mektige platebransjen i Europa, er det gjennomsnittlige momsnivået på musikk i EU-landene på 20 prosent.

Momssnittet for kino, bøker og teater ligger derimot på ca. 7 prosent.

Lobbygruppen sier den har samlet inn 140.000 underskrifter fra vanlige forbrukere som krever lavere CD-moms.

Minister-skepsis

Men blant EUs finansministre, som er samlet i Luxembourg denne uken, er skepsisen dyp. Som finansministre flest, gir de nødig slipp på sikre inntektskilder.

Mange er også skeptiske til at nivået på CD-momsen vil svinge voldsomt fra land til land i et felles indre marked.

I tillegg stilles det spørsmål ved om redusert moms vil føre til lavere CD-priser, eller om de i stedet vil bli brukt til på skape balanse i sterkt pressede plateselskapers regnskaper.

Salget av CD-plater er i kraftig fall, og gikk tilbake med 11 prosent i første halvår. Det blir stadig lettere å laste ned musikk fra internett og kopiere nesten perfekte digitale kopier på en vanlig hjemme-PC, og plateselskapene sliter med å finne nye inntektskilder.

NTB

SYNTH MOT MOMS: Den gamle helten Jean Michel Jarre spilte mot EUs momsregler i Brussel i dag.