Musikkpirat  (16) tatt

En 16-åring fra Stavanger har tilstått å ha stått bak et ulovlig fildelingsnettverk med 1500 brukere. Nå skal saken opp for retten.

Etter det Dagbladet vet, vil politiet i Rogaland innstille på at gutten får 4000 kroner i bot og 60 dagers betinget fengsel. Men i tillegg risikerer foreldrene erstatningskrav på et sekssifret beløp fra musikk- og filmbransjen.

Bransjen mener at de hvert år taper flere hundre millioner kroner på ulovlig nedlasting. I fjor gikk startskuddet for en storstilt jakt på dem som står bak nettverkene som distribuerer musikk, filmer og tv-serier på Internett. 16-åringen fra Stavanger er den første som tas.

-  Ulovlig virksomhet

-  Vi er veldig glade for at politiet griper fatt i denne saken og vil straffe personen bak. Dette markerer at slik virksomhet er ulovlig, sier Roald Dye, generalsekretær i Norsk Videogramforening til Dagbladet.

I sommer foretok politiet en razzia hos Stavanger-gutten som ennå bor hjemme hos sine foreldre. Der ble det tatt beslag i en dataserver som viste at han skal ha administrert delingen av 7000 filmer, 20 000 videosnutter og 150 000 låter. Nettverket Stavanger Dragon Hub hadde over 1500 registrerte brukere inntil det valgte å stenge seg selv i mai i fjor.

16-åringen har tilstått

-  Jeg kan bekrefte at saken er ferdig etterforsket. Gjerningsmannen har erkjent de straffbare forholdene, sier politiadvokat i Rogaland politidistrikt, Gro Stangeland, til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere saken nærmere, men Dagbladet vet at politiet i titalen vil innstille på 4000 kroner i bot og 60 dagers betinget fengsel.

PIRATJEGER: Advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen jakter på musikkpirater for musikk- og filmbransjen. Foto: Bjørn Langsem
PIRATJEGER: Advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen jakter på musikkpirater for musikk- og filmbransjen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Politiet har jobbet lenge med saken etter at de i sommer mottok en anmeldelse fra advokatfirmaet Simonsen - musikk- og filmbransjens piratjegere. Etter det Dagbladet erfarer, var politiet først innstilt på å la 16-åringen slippe med et forelegg, men skjerpet altså straffen til bot og betinget fengsel. Det er ikke bestemt når saken kommer opp for retten.

-  Signal til foreldre

Marte Thorsby i platebransjeorganisasjonen IFPI sier hun ikke har noen betenkeligheter med å anmelde unge personer for ulovlig musikkspredning.

-  Denne gutten må svare for en aktiv handling - han var fullt klar over at dette er ulovlig. Dessuten er saken et kraftig signal til foreldre om at de må sette seg bedre inn i hva ungene deres driver med, sier Thorsby.

Ifølge advokat Espen Tøndel vil rettighetshaverne nå vurdere om de også skal kreve erstatning av 16-åringens foreldre.

-  Vi vil beregne hvor mye musikk og film som er delt, hvor mange kopier som er distribuert og verdien av dette. Vi kan komme med erstatningskrav i et sivilt søksmål i etterkant av straffsaken. Det kan fort bli et sekssifret beløp, sier Tøndel.

Flere anmeldelser

Han sier saken i Stavanger er den første i en serie av anmeldelser som nå vil bli levert politiet.

-  Klarer dere å stoppe den ulovlige spredningen av musikk og filmer på denne måten?

-  Rettighetshaverne mener det skal være en tredelt strategi: informasjon, bedre lovlige musikktilbud på Internett og at vi fortsatt skal forfølge nettverkene. Den siste biten tar vi oss av, sier Espen Tøndel.