Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Musikksalget på nett kollapser

iTunes-salget har falt med 60 prosent siden nyttår, hevder analytikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter år med sviktende platesalg, håper platebransjen at salget av digital musikk skal redde den fallende omsetningen.

Det håpet henger i en tynn tråd, ifølge analytikerne i Forrester Research. De har sett at omsetningen hos amerikanske iTunes Store - verdens største digitale musikkforretning - har falt dramatisk hittil i år. Også Nielsen Soundscan rapporterer at det totale markedet for digital musikk vil flate ut eller synke de nærmeste månedene.

- Det finnes ingen indikasjon på noen enorm vekst. Når du ser på våre funn ved siden av tallene fra Soundscan, er det naturlig å spørre seg om det er noen grunn til begeistring, sier analytiker Josh Bernoff ved Forrester til The Register.

Må bli bedre

Ifølge tall fra GGF er det solgt digital musikk for 22 millioner per november i år i Norge. Til sammenlikning er det solgt fysiske produkter for 608 millioner kroner.

I tillegg er 22 millioner et uforholdsmessig høyt tall, fordi det inkluderer en rekke salg som er gjort tidligere, men først rapportert inn i år.

Håkon Normann, digital account manager i storselskapet Warner Music, har likevel ikke inntrykk av at omsetningen for den norske avdelingen av iTunes Store har sunket.

Men han ser at de digitale musikktjeneste må bli bedre om markedet skal fortsette å vokse.

GRUNN TIL SKEPSIS?: Bono og Apple-sjef Steve Jobs har garantert tjent gode penger på U2-spilleren som ble lansert i 2004. Nye tall viser imidlertid at Apple bør bekymre seg over det synkende salget på amerikanske iTunes store. Foto: SCANPIX/AP
GRUNN TIL SKEPSIS?: Bono og Apple-sjef Steve Jobs har garantert tjent gode penger på U2-spilleren som ble lansert i 2004. Nye tall viser imidlertid at Apple bør bekymre seg over det synkende salget på amerikanske iTunes store. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Det ligger store muligheter i forhold til utvikling, både av tjenestene og av det generelle tilbudet. Det er ingen som har fått dette til så veldig bra i Norge foreløpig, sier han til Dagbladet.no.

Dramatisk fall

Ifølge Reuters har Forrester funnet ut at antallet månedlige iTunes-kjøp har falt med 58 prosent siden januar 2006. Omsetningen hos den digitale musikkforretningen har falt med 65 prosent totalt.

De fleste kundene kjøper bare noen få sanger av gangen, men gjennomsnittet trekkes opp av noen få som kjøper mye.

- Bare Apple vet hvor mye de tjener når en kunde kjøper to sanger for 16 kroner på et kredittkort. Men når man regner med avgift, driftskostnader og betaling til plateselskap og artist, er det ikke store marginen igjen, skriver Forrester i sin rapport.

iTunes går aldri ut med salgstall, men har tidligere opplyst at de har solgt over 1,5 milliarder låter. Om det er sant, har de over 80 prosent av det totale digitale musikkmarkedet. Salget av iTunes-sanger har økt voldsomt fra 2004 til 2006, men nå kan altså toppen være nådd.

- Det er for tidlig å si om nedgangen er midlertidig, eller om kjøperne har nådd metningspunktet for digital musikk, uttaler Forrester.

Kjenner seg ikke igjen

image: - Musikksalget på nett kollapser

- Det blir spekulasjoner fra min side, men om man bare har sett på iTunes i USA kan det være at de har gått glipp av et større bilde. Blant annet har det dukket opp en del populære amerikanske abonnementstjenester, som foreløpig ikke har fått noe særlig fotfeste i Europa, sier Normann i Warner Music.

Heller ikke Erik Brataas i Phonofile har inntrykk av at det digitale musikkmarkedet er i fritt fall.

- Nei, vi kjenner oss ikke igjen i det hele tatt. Vi har sett en helt annen utvikling enn det som skisseres her.

- Det har vært mye snakk om at flere kjøper musikk til mobil. Kan det være at dette spiser av markedet til iTunes og andre nettaktører?

- Nei, det tror jeg er for tidlig. Mobilmarkedet er en tilleggsting, og vi tror på vekst i begge kanalene, sier han.

  • Ifølge ABI Research er heller ikke det digitale filmmarkedet i den veksten mange hadde forventet. Bare fem prosent av de mest aktive videobrukerne på sider som YouTube har betalt for å kjøpe eller leie en film på nett. Nesten halvparten sier at de aldri kunne tenke seg å gjøre det heller.
SKEPTISK: Erik Brataas i Phonofile ser ikke tegn til stagnasjon i Norge.
MEST SOLGT: Shakira er den mest solgte artisten på iTunes i Norge i 2006.
Hele Norges coronakart