SKYTER I VÆRET: Stemningen var god i musikkbransjen da strømmetjenesten Wimp ble lansert i 2010. Ferske tall viser at inntektene fra strømming har passert inntektene fra nedlasting. Strømming forventes å vokse med 118 prosent i 2011 sammenliknet med 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKYTER I VÆRET: Stemningen var god i musikkbransjen da strømmetjenesten Wimp ble lansert i 2010. Ferske tall viser at inntektene fra strømming har passert inntektene fra nedlasting. Strømming forventes å vokse med 118 prosent i 2011 sammenliknet med 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Musikkstrømming eksploderer

Større enn nedlasting. Samlede Tono-inntekter tilbake på 2005-nivå.

Maria Mena mener Spotify er ran, mens Christer Falck foretrekker den beslektede betegnelsen «plyndring».

Men tallene fra rettighetsforvaltningsorganisasjonen Tono forteller om eksplosiv vekst i inntektene fra Spotify og liknende tjenester.

Inntektene fra strømmetjenestene, med Spotify og Wimp i spissen, har steget med 118 prosent i 2011 i forhold til 2010.

Også inntektene fra nedlasting øker, og TONO forventer fortsatt en økning i nedlasting / digital phonogram delivery (DPD) på 20% i 2012.

Selv om inntektene fra fysisk salg estimeres å falle med 12,5%, ser de samlede inntektene fra fysisk og digitalt salg ut fra foreløpige estimater ut  til å øke med 25% fra 2010 til 2011.

Dermed er de samlede TONO-inntektene tilbake på nivået fra 2005.

Det skriver bransjenettstedet Ballade.no.

Etter det Dagbladet kjenner til var siste kvartal også det første der inntektene fra strømmingstjenester passerte inntektene fra nedlasting.

Det går nå mer penger til rettighetshavene fra Spotify og Wimp enn fra iTunes og andre aktører som selger enkeltlåter og album for nedlasting.

Norske forbrukere har per i dag tilsammen 16 ulike nettbutikker og strømmetjenester å handle musikk fra. Aktører i utlandet ser nå til Norden, hvor man har funnet det som refereres til som «The Holy Grail» - en løsning som får inntektene til å stige, skriver Ballade.

Det hører selvsagt med til historien at de nye musikkmodellene fortsatt byr på store utfordringer, ikke minst for smale artister og mindre plateselskaper som ikke kan kapitalisere på en stor, kommersiell backkatalog.