Musikktopp fikk sparken etter anklager om seksuell trakassering

Selskapet, som opererer i musikkbransjen, orienterte de ansatte på allmøte fredag formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det stemmer at vi har hatt møte i dag hvor vi har snakket om episoder tilknyttet en person hos oss, som måtte gå i vår, sier daglig leder i selskapet til Dagbladet.

Årsaken til at mannen fikk sparken, er seksuell trakassering mot selskapets ansatte, opplyser lederen.

- Hvor lenge hadde dere kjent til trakasseringen da han fikk sparken?

- Vi hadde en god stund kjent til SMSer og personlige beskjeder, som i seg selv ikke nødvendigvis var noe annet enn rare. Men da summen av disse meldingene ble litt for mange, og vi hørte litt for mange eksempler på det, begynte vi å se nærmere på det, forteller lederen.

To konkrete episoder

Det var etter to konkrete henvendelser fra kvinnelige ansatte at prosessen virkelig skjøt fart, og endte med at mannen måtte gå på dagen.

- De to eksemplene var så langt over streken at det ikke går. Da gikk det fort, sier lederen.

Årsaken til at trakasseringen ble tema for allmøtet fredag, var rykteflom både i og utenfor organisasjonen.

- Grunnen til at jeg ville snakke om det, var at det verserte masse rykter. Istedenfor å la de ryktene vandre, ville jeg ta en prat om det, sier selskapets leder.

- Jeg hørte enkelte rykter selv, som jeg vet ikke stemmer. Jeg hadde et behov for å snakke om det også.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Hvorfor ble ikke de ansatte orientert da mannen måtte gå i vår?

- Det er en personalsak, så de ble ikke orientert da av hensyn til de som er berørte. De som har opplevd ubehagelige hendelser internt har ikke ønsket det. I tillegg er det andre etiske hensyn å ta, som familie. Men etter hvert har det blitt så mye snakk om det, at jeg valgte å være helt åpen om det.

- Hvordan reagerte de ansatte?

- Jeg tror mange visste om det fra før.

Dagbladet har forsøkt å få tak i mannen, foreløpig uten å lykkes.

Nulltoleranse

Lederen sier at selskapet har nulltoleranse for seksuell trakassering.

- Vi har en fin kultur på at vi plukker opp sånne saker. De røskes opp med rota og hives ut av vinduet. Når det gjelder varsling i det hele tatt, har vi en ekstremt flat struktur. Det finnes ingen list for hva som skal snakkes om eller meldes fra om.

MARKERING: Flere møtte opp for å støtte den norske «Me too»-kampanjen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Lederen tror musikkbransjen er spesielt utsatt når det kommer til seksuell trakassering.

- Det er et eller annet med musikkbransjen, hvor menn som ikke takler makt kommer i posisjon og misbruker det. Sånne folk er det ikke plass til noen steder - i hvert fall ikke i musikkbransjen.

Selskapets leder er knallhard i sin dom over det personen beskriver som en «grotesk machokultur», hvor enkelte menn «suser rundt i bransjen i villfarelse om at de rundt seg er til for å forsyne seg av».

- Sånne personer som ikke tåler makt, de kan ikke jobbe her.

Avslutningsvis beskriver lederen #metoo-kampanjen som «helt på sin plass».

- Jeg er drittlei av å se idioter som misbruker makten sin til å utnytte andre mennesker, uansett form og farge. Jeg er veldig glad for at vi en gang for alle kan bli kvitt de folka der.

#metoo

NRK skriver at personen, som var i en sjefsstilling, skal ha seksuelt trakassert selskapets kunder i tillegg til ansatte i selskapet.

Selskapets leder kjenner kun til seksuell trakassering av selskapets ansatte.

Nyheten fra musikkbransjen kommer i kjølvannet av #metoo-kampanjen i sosiale medier, der mennesker verden over - spesielt kvinner - står fram med sine erfaringer med seksuell trakassering.

Det har utløst en stor debatt om seksuell trakassering, og har fått konsekvenser også i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer