Musikkvideoer blir stadig viktigere: - Alle jager det virale

Sosiale medier har gitt musikkvideoen en renessanse.

VIDEOINNSPILLING: Torsdag denne uken gjorde artisten Eben opptak til sin nye musikkvideo sammen med Admiral P på Grønland Torg. Admiral P-fan Sander fikk lov til å synge med idolet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIDEOINNSPILLING: Torsdag denne uken gjorde artisten Eben opptak til sin nye musikkvideo sammen med Admiral P på Grønland Torg. Admiral P-fan Sander fikk lov til å synge med idolet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når verden blir digital, med mer og mer streaming, må alle låter presenteres individuelt og visuelt for å bli spilt. Det er en stor utfordring for alle som driver med musikk. Vi har vært blodtrimmet på audio, men nå må vi produsere like mye video som audio, sier Bjørn Rogstad, norskansvarlig for plateselskapet Universal. 

På 80- og 90-tallet var det musikkanalen MTV som satte musikkvideoen på kartet. Men etter at realityshowene skviset musikken ut av TV-kanalene på 2000-tallet, ble musikkvideosjangeren også tilsidesatt i musikkbransjen.

De siste åra har derimot musikkvideoens viktighet økt.

Sosiale medier generelt, og YouTube spesielt, har de siste åra gitt musikkvideoen en renessanse. De mest populære deles tusenvis av ganger i sosiale medier, og får millioner av treff på YouTube.

Musikkbransjen satser derfor på musikkvideo. Plateselskapet Universal ansatte nylig en egen musikkvideoansvarlig i Sverige, nå skal en liknende stilling på plass i Norge. Rogstad er ikke i tvil om at musikkvideoer blir stadig mer viktig for bransjen.

- Alle jager det virale, sier han. 

Flere kåringer
Lørdag kveld ble Nordic Music Video Awards arrangert på Cosmopolite i Oslo. Hele 300 nordiske musikkvideoer var påmeldt, og en rekke store artister, som Röyksopp, Robyn, Timbuktu, Ylvis og Veronica Maggio, var nominert.

Kåringen ble arrangert for første gang i fjor, og i år hadde arrangementet i tillegg en egen seminardel om musikkvideoens status i 2015.

- Det er behov for et stort bransjetreff. Musikkvideoene blir stadig viktigere, men musikkvideoskaperne blir ofte stilt bak artistene. Vi får inn folk fra hele Norden og vil fremme musikkvideo som kunstform, sier Alexander Vestnes i Nordic Music Video Awards.

Den norske musikkvideotjenesten Vidflow arrangerte også en musikkvideokåring under Bylarm i Oslo tidligere i år.

Revivial etter Lady Gaga Musikkansvarlig i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, mener at musikkvideoen nå har fått en renessanse og bruker blant annet Beyoncé som eksempel på en artist som satser stort på musikkvideoer.

- Etter storhetstida på 90-tallet, hvor folk la inn millioner på millioner i produksjonen, så det rimelig blekt ut mot midten av 00-tallet. Nå ser vi derimot at artistene prioriterer videoer igjen. Jeg mener musikkvideoen fikk en revivial etter at Lady Gaga viste at det kunne lønne seg å satse stort. Nå har folk begynt å se på musikkvideoen som et eget populærkulturelt uttrykk igjen, det er ikke bare filming av folk som går bortover gata og synger, sier Hvidsten.

Hun mener at stadig flere artister forsøker å bygge oppmerksomhet ved å lage særegne musikkvideoer, og trekker fram Lars Vaular og hans «Det ordner seg for pappa» som et godt eksempel på artister som tenker nytt.

Ellers er det her til lands flere nyere artister som forsøker å lage videoer som får klikk på YouTube.

- Det er to måter å bli lagt merke til, enten ved å ha en fantastisk låt eller ved å lage en fantastisk video. Jo bedre videoen er, jo flere deler den.

Viktig for indieartister Denne uka slipper den nye artisten Eben singelen «Drit i kategori» med Admiral P som gjestesanger.

Torsdag kveld var det klart for filminnspilling til musikkvideoen, og Grønlands Torg ble fylt opp av danseglade mennesker mens afrohouse-låta med norsk tekst ljomet utover.

Artist Ebenezer Akoi Jr. tror musikkvideoen blir viktig for å skape oppmerksomhet rundt låta.

- Sangen handler om at man ikke skal kategorisere hverandre, men ha det bra og slippe seg løs. Musikkvideoen er veldig viktig for at folk skal forstå budskapet. Jeg tror den gode stemningen fra videoen vekker låta, og får folk til å se sangen på en annen måte, sier Eben.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer