Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Muslimske land

Muslimer er ingen homogen gruppe

Det bør påpekes at «muslim» ikke er en etnisk, men religiøs beskrivelse.

«HYKLERSK»: Tidligere president Bill Clinton grunnla den humanitære organisasjonen William J. Clinton Foundation i sin nåværende form i 2001, etter at stiftelsen i fire år hadde hatt som fokus å skaffe penger til hans presidentkampanje. Artikkelforfatteren mener det er hyklersk av Norge å støtte stiftelsen. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Scanpix
«HYKLERSK»: Tidligere president Bill Clinton grunnla den humanitære organisasjonen William J. Clinton Foundation i sin nåværende form i 2001, etter at stiftelsen i fire år hadde hatt som fokus å skaffe penger til hans presidentkampanje. Artikkelforfatteren mener det er hyklersk av Norge å støtte stiftelsen. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Hanne Nabintu Herland har den 3. januar skrevet en kronikk som ikke bør få stå uimotsagt. Hun er kjent som en provokatør. Det er verdifullt i konsensusorienterte Norge, men når man provoserer må man også regne med reaksjoner.

Tittelen på hennes kronikk er «Behovet for demonisering av muslimer». Hun hevder at det i Norge er stuerent å fare med «propaganda med rasistiske og religionsfiendtlige undertoner», visstnok mot muslimer. Hun bruker deretter en amerikansk tv-serie, «Homeland», som bevis uten å komme med eksempler på verken religionsfiendtlighet eller rasisme. Det bør også påpekes at «muslim» ikke er en etnisk, men religiøs beskrivelse.

Thomas Wiborg-Thune
Thomas Wiborg-Thune Vis mer

Det å omtale muslimer som en homogen etnisk gruppering, slik Herland gjennomgående gjør, kan være ganske ignorant overfor det etniske mangfoldet som finnes innenfor islam. Det er også svært tvilsomt at det i norsk media har blitt brukt et uttrykk som «folkeslag vi misliker» overfor ikke-norske folkeslag, slik Herland hevder. Det må i så fall ha vært på 40-tallet en gang.

Herland skal ha litt ros for å påpeke hykleriet Norge har stått for ved å støtte Clinton-stiftelsen, som har nære bånd til verdens nest mest autoritære regime, Saudi-Arabia. Og Herland burde notere seg at det å bruke uttrykket «regime» er helt korrekt når man omtaler land som ikke har demokrati. Hennes påstand om at det i Norge bare er Vesten som blir positivt omtalt har en smule bismak, spesielt når en vet at det afrikanske landet Tunisias ledere i 2015 fikk Nobels fredspris i Oslo.

Kronikken presenterer deretter noe som dessverre ikke kan kalles annet enn ren konspirasjonsteori. For eksempel mener hun at den internasjonale straffedomstolen i Haag er «raseorientert». Hun viser til at «bare serbere og afrikanere» blir sendt dit. Her ser jeg meg nødt til å påpeke at serbere er etniske europeere, så hvordan rasisme er relevant vites ikke.

Hennes påstand er også grunnleggende feil, det er langt flere enn «afrikanere og serbere» som blir stilt for retten i Haag. For tiden er, for å nevne noen, saker fra Colombia, Venezuela og Libya under behandling der. Ingen er fra Serbia.

Herland skifter så fokus og tar opp mange «spørsmål» om hvor pengene fra Libyas oljefond og tonnevis med gull og dollar som visstnok var i et bankhvelv i Libya er. Hun svarer ikke på dette, så leseren blir sittende med flere spørsmål enn svar; spesielt hvorfor Norges regjering blir implisert. Vi må ifølge henne «åpne øynene» for hvilke idioter vi er som er allierte med USA. Visstnok er USA i «tett samarbeid» med saudijihadister, noe som Herland mener er veldokumentert (uten at hun viser til noe dokumentasjon). Hun mener også at IS har «meget gode venner i Vesten». En ganske avskyelig påstand, spesielt med tanke på de hundrevis av uskyldige ofre i Vesten som har lidd som følge av IS’ herjinger bare det siste året.

Herland avslutter sin tirade med å vise til at «mange av oss» er lei av «eliten» og at journalister liksom forklarer folket «hvem USA sier er snille og hvem de sier er slemme». Jeg lurer virkelig på hvilke aviser Herland leser; for en mer USA-kritisk presse enn i Norge må du til Cuba for å finne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling