DEBATT

Debatt: Muslimske land

Muslimer er ingen homogen gruppe

Det bør påpekes at «muslim» ikke er en etnisk, men religiøs beskrivelse.

«HYKLERSK»: Tidligere president Bill Clinton grunnla den humanitære organisasjonen William J. Clinton Foundation i sin nåværende form i 2001, etter at stiftelsen i fire år hadde hatt som fokus å skaffe penger til hans presidentkampanje. Artikkelforfatteren mener det er hyklersk av Norge å støtte stiftelsen. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Scanpix
«HYKLERSK»: Tidligere president Bill Clinton grunnla den humanitære organisasjonen William J. Clinton Foundation i sin nåværende form i 2001, etter at stiftelsen i fire år hadde hatt som fokus å skaffe penger til hans presidentkampanje. Artikkelforfatteren mener det er hyklersk av Norge å støtte stiftelsen. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hanne Nabintu Herland har den 3. januar skrevet en kronikk som ikke bør få stå uimotsagt. Hun er kjent som en provokatør. Det er verdifullt i konsensusorienterte Norge, men når man provoserer må man også regne med reaksjoner.

Tittelen på hennes kronikk er «Behovet for demonisering av muslimer». Hun hevder at det i Norge er stuerent å fare med «propaganda med rasistiske og religionsfiendtlige undertoner», visstnok mot muslimer. Hun bruker deretter en amerikansk tv-serie, «Homeland», som bevis uten å komme med eksempler på verken religionsfiendtlighet eller rasisme. Det bør også påpekes at «muslim» ikke er en etnisk, men religiøs beskrivelse.

Det å omtale muslimer som en homogen etnisk gruppering, slik Herland gjennomgående gjør, kan være ganske ignorant overfor det etniske mangfoldet som finnes innenfor islam. Det er også svært tvilsomt at det i norsk media har blitt brukt et uttrykk som «folkeslag vi misliker» overfor ikke-norske folkeslag, slik Herland hevder. Det må i så fall ha vært på 40-tallet en gang.

Herland skal ha litt ros for å påpeke hykleriet Norge har stått for ved å støtte Clinton-stiftelsen, som har nære bånd til verdens nest mest autoritære regime, Saudi-Arabia. Og Herland burde notere seg at det å bruke uttrykket «regime» er helt korrekt når man omtaler land som ikke har demokrati. Hennes påstand om at det i Norge bare er Vesten som blir positivt omtalt har en smule bismak, spesielt når en vet at det afrikanske landet Tunisias ledere i 2015 fikk Nobels fredspris i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer