Muslimer rammes ved terrortrusler

Alle borgere ble bedt om å rapportere hvis vi så noe mistenkelig, men hva var det egentlig myndighetene bad oss rapportere?

DIFFUST: Forfatterne skriver at myndighetenes diffuse forklaring ga rom for frykt og spekulasjoner. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DIFFUST: Forfatterne skriver at myndighetenes diffuse forklaring ga rom for frykt og spekulasjoner. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Terrortrusselen som ble varslet av PST og norske myndigheter i forrige uke påvirker oss alle, men varselet om en mulig udåd rammer våre muslimske venner i Norge hardest. Vi frykter at trusselen gir næring til flere fordommer og hat.

Alt vi fikk vite av myndighetene og PST var at «en eller annen gang de nærmeste dagene vil en gruppe, trolig ekstreme islamister med krigserfaring fra Syria, rette et angrep mot et ukjent mål på et ukjent sted i Norge».

Dette gav rom for både spekulasjoner og frykt ettersom media da ikke hadde mer å gå på.

Alle borgere ble bedt om å følge nøye med og eventuelt rapportere hvis vi så noe mistenkelig. Men hva var det egentlig myndighetene bad oss rapportere?

Vi hørte om enkelte episoder der intetanende folk med mørk hudfarge eller tatoveringer ble stoppet og avhørt. Dette var næring til oppblomstring av muslimhets. På nettsider og i sosiale medier umiddelbart etter terrortrusselen så vi hatmeldinger rettet mot våre muslimske venner.

En av favorittene til å overta vervet som AUF-leder, Mani Hussaini, oppfordret folk til å være ekstra oppmerksom på at høyreekstreme holdninger ikke må få vokse i skyggen av terrortrusselen slik vi så det etter terrorangrepet i USA 11. september, men også i de første timene etter terrorangrepet 22. juli i Norge.

Hat og diskriminering har aldri løst noen ting, men bidrar bare til mer fremmedgjøring og splittelse.

Nå må vi alle ta et ansvar for at ikke dette skjer. Vi ønsker ikke at alle muslimer eller alle med mørkere hudfarge skal mistenkeliggjøres og skyves ut i kulda av den øvrige befolkningen. Vi må ikke la oss rive med av mørkebrune krefter som har som mål å tegne et fiendebilde som rammer alle muslimer.

Noen ser nesten ut til å ha glemt at de to terrorangrepene som har vært begått i Norge i fredstid er begått en hvit nordmann fra Oslo Vest og av Mossad.

Rasisme, fordommer og fremmedhat forsvant ikke fra Norge 22. juli 2011. Dessverre ser vi at fremmedhatet vokser i mange europeiske land nå. Det er på tide å ta et oppgjør med Anders Behring Breiviks holdninger, holdninger som førte til at han 22.juli angrep mangfoldet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.