DEBATT

Muslimer som innvandrer til Norge kan ikke drømme om å bli behandlet bedre i noen muslimske land

Sylo Taraku om verdipatriotisme.

VERDIPATRIOTISME: Humanismen og gjestfriheten skandinaver viser overfor folk fra fremmede kulturer, er beundringsverdig. Tenk om arabiske land åpnet dørene for hundretusener av jødiske migranter årlig og ga dem like rettigheter, skriver Sylo Taraku. FOTO: Jonas Frøland / NTB scanpix
VERDIPATRIOTISME: Humanismen og gjestfriheten skandinaver viser overfor folk fra fremmede kulturer, er beundringsverdig. Tenk om arabiske land åpnet dørene for hundretusener av jødiske migranter årlig og ga dem like rettigheter, skriver Sylo Taraku. FOTO: Jonas Frøland / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Multikulturalismen er død, men hva kommer etter? Sentrum-venstre bør komme mer på offensiven i verdidebatten knyttet til vår flerkulturelle samtid.Aslak Nore, forfatter og skribent, spurte meg en gang i 2009 om jeg ville betegne meg som en norsk patriot. Jeg svarte da at jeg ikke har sans for patriot-ordet. Det er ikke bare fordi ordet er forbundet med mye patos.»

Men også fordi i det tidligere Jugoslavia, som jeg flyktet fra på 90-tallet, er «patriot» blitt noe krigsforbrytere pynter seg med for å legitimere makt og unnslippe kritikk.

Dessuten har jeg tenkt at det blir kunstig at en flyktning som meg, som kom som 18-åring til Norge, skal ha en så sterk «kjærlighet for fedrelandet Norge». Norge er ikke mittfedreland, men et land jeg har flyttet til og som jeg etter hvert er blitt veldig glad i.  Men selv om jeg føler meg hjemme her, er ikke nordmenns historie min historie. Jeg kan verken bære noen skam for onde ting nordmenn har gjort i historien, eller ta æren for alt det nordmenn har oppnådd. Jeg har forlatt et multietnisk samfunn i oppløsning og kommet til et dekket bord i Norge - et velfungerende åpent samfunn, med sterk grad av tillit og samhold.Et samfunn som er så trygt på seg selv at de har åpnet sine dører for flyktninger fra konfliktområdet rundt om i verden og ønsker å inkludere dem i den norske suksessen.   Humanismen og gjestfriheten skandinaver viser overfor folk fra fremmede kulturer, er beundringsverdig. Tenk om arabiske land åpnet dørene for hundretusener av jødiske migranter årlig og ga dem like rettigheter. I dag er det utenkelig. Sentrum-venstre bør komme mer på offensiven i verdidebatten knyttet til vår flerkulturelle samtid.  Mange av disse landene, og da tenker jeg spesielt på de rike golfstatene, ønsker ikke engang å hjelpe sine arabiske brødre i nød - desperate syriske flyktninger møter en stengt dør.Muslimer som innvandrer til Norge kan ikke drømme om å bli behandlet bedre i noen muslimske land i dag. På spørsmål fra Drammens Tidende om «det er slik at muslimer synes Norge er et attraktivt land å komme til», svarer imam Ahmad Noor bekreftende:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer