Muslimer verden over fordømmer Paris-terroren ved å skrive «I Am A Muslim»

- Folk må slutte å sette likhetstegn mellom muslim og terrorist, mener forsker.

TWITTERPROTESTER: Flere muslimske twitterbrukere fordømmer terroren ved å skrive «I Am A Muslim». Faksimile Twitter
TWITTERPROTESTER: Flere muslimske twitterbrukere fordømmer terroren ved å skrive «I Am A Muslim». Faksimile TwitterVis mer

(Dagbladet): Nyheten om terroren i Paris skaper sjokk og vantro verden over. På Facebook viser folk sin sorg ved å bytte ut profilbildene sine og dele bilder fra den franske hovedstaden.

På Twitter ble hashtagene #ParisAttack og #prayforparis fort opprettet.

MÅ NYANSERE: Seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen, mener alle må nyansere når de snakker om om muslimer og terrorisme. Foto: Nupi
MÅ NYANSERE: Seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen, mener alle må nyansere når de snakker om om muslimer og terrorisme. Foto: Nupi Vis mer

Samtidig kom også meldinger fra folk som gir muslimer skylda for angrepet og som maner til kamp.

«I Am A Muslim» Men nå, som motsvar, kommer også en bølge med meldinger som forsøker å nyansere hendelsene.


«To people blaming refugees for attacks in Paris tonight. Do you not realise these are the people the refugees are trying to run away from..?», skrev Dan Holloway og hans melding har i skrivende stund blitt delt mer enn 66 200 ganger.


Nå viser flere muslimske Twitter-brukere at de fordømmer terroren med meldinger som sier «I Am A Muslim».


«My name is Maz Hussain Raja. I am a Muslim. I condemn the #ParisAttack. Over 1.5 billion Muslims do.», er blant de mange meldingene som nå deles på nettstedet. 


Men også flere deler sin støtte til muslimer som føler de må unnskylde seg etter terroren.

«I am a Christian, and it breaks my heart that any Muslim would feel like they need to say this.», skriver twitter-bruker Charles Clymer.
 
Må nyansere bildet Seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen, har doktorgrad i statsvitenskap og driver forskning innenfor kritiske sikkerhetsstudier, russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk og radikalisering av islam i Eurasia.


Hun synes det er synd at muslimer opplever å bli mistenkeliggjort etter terrorhandlingene i Paris.


- De siste 15 åra har terrorisme vært en veldig stor del av sikkerhetsbildet, og de sikkerhetsutfordringene Vesten står overfor har i stor grad vært terrorangrep fra ekstreme islamister. Derfor setter folk altfor lett likhetstegn mellom muslim og terrorisme. Det er en mekanisme som gjør at mange muslimer på en dag som denne er redde for at de nok en gang blir stilt til ansvar for det som skjer, sier hun.


Sikkerhetsforskeren applauderer «I Am A Muslim»-initiativet på Twitter.


- De vil singalesere at de vil ha sin identitet som muslimer, men vise at de er mot terrorisme. Det er veldig positivt og viktig at de gjør dette. Det tvinger oss til å nyansere bildet på islam. Nyansene har forsvunnet de siste åra, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Wilhelmsen oppfordrer alle til å tenke seg om før de setter koblinger mellom muslim eller terrorisme.

- Hver og en må nyansere når man uttaler seg, og hele tiden presisere at dette dreier seg om IS og ekstreme islamister, ikke om muslimer som sådan. Mediene har også ekstra ansvar når de velger bilder og ord, sier hun.