DEBATT

Debatt: Ytringsfrihet

Muslimhets knebler jenters ytringsfrihet

Muslimhets rammer særlig kvinner. Mange trekker seg fra samfunnsdebatten og slutter å engasjere seg fordi de frykter konsekvensene.

HATOBJEKT: For aller første gang viser statistikken at majoriteten av dem som blir utsatt for hatkriminalitet basert på deres muslimske bakgrunn, er kvinner, skriver innsenderen som er bekymret for sin nyfødte datters framtid. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HATOBJEKT: For aller første gang viser statistikken at majoriteten av dem som blir utsatt for hatkriminalitet basert på deres muslimske bakgrunn, er kvinner, skriver innsenderen som er bekymret for sin nyfødte datters framtid. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er bekymret for min fire uker gamle datter. Det har jeg god grunn til. Vi har hørt om flere engasjerte muslimer som har opplevd at mailinnboksen blir fylt med hatefulle ytringer. Mange har hørt hva Sumaya Jirde Ali og Faten Mahdi Al-Hussaini har gått gjennom. Men de aller fleste historiene hører vi likevel aldri noe om.

En ung muslimsk jente, som bærer hijab, tok kontakt med meg for å få hjelp til å skrive et leserinnlegg. Hun skrev godt. Noen dager seinere tok jeg kontakt for å sjekke om hun hadde fått respons fra en avis. Hun fortalte at hun droppet å sende inn innlegget. Hun turte ikke. Hun fryktet konsekvensene, særlig fordi hun bærer hijab.

For det er slik at kvinner som går med hijab synes å være lettere identifiserbare mål for muslimfiendtlige holdninger. Det kommer fram i en rapport utarbeidet av Minotenk fra 2017. Et av de mest bekymringsfulle funnene er det markante oppsvinget i hatkriminalitet rettet mot muslimske kvinner.

For aller første gang viser statistikken at majoriteten av dem som blir utsatt for hatkriminalitet basert på deres muslimske bakgrunn, er kvinner, og at angrepene som oftest synes å være motivert av deres bruk av muslimske plagg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer