Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skam sesong 4

Muslimsk blogger var med på å forme «Skam»-Sana

Mener den muslimske rollen kan bryte tabuer. 

HOVEDPERSON: Muslimsk blogger tror Sana kan være med på å ufarliggjøre Islam for det norske folk med sin rolle i ungdomsserien «Skam». Foto: NRK
HOVEDPERSON: Muslimsk blogger tror Sana kan være med på å ufarliggjøre Islam for det norske folk med sin rolle i ungdomsserien «Skam». Foto: NRK Vis mer
TROR PÅ SKAM: Blogger Maryam Trine Skogen tror Sana i suksesserien «Skam» kan være med på å bryte fordommer. Foto: Privat
TROR PÅ SKAM: Blogger Maryam Trine Skogen tror Sana i suksesserien «Skam» kan være med på å bryte fordommer. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): NRK-suksessen «Skam» har i løpet av de siste månedene fått en enorm oppmerksomhet internasjonalt. I en scene fra sesong 3, der karakteren Isak spør Sana om hvordan islam stiller seg til homofili, fikk serieskaperne råd om hvordan den muslimske karakteren kunne svare så virkelighetsnært som mulig.

Da stilte Aud Tønnesen (dekan på Det teologiske fakultet) opp sammen med blogger Maryam Trine Skogen for å hjelpe til. Det var Vårt Land som først omtalte saken.

- I Koranen er det ikke mulig å finne en positiv referanse om homofili, så man er nødt til å se religionen i et større perspektiv, forklarer Skogen overfor Dagbladet.

- Jeg syntes derfor det var viktig å legge vekt på de grunnleggende verdiene i islam. Det vil si hvordan man møter mennesker og aksepterer dem for hvordan de er, fortsetter hun.

Skogen er en av få som har talt homofile muslimers sak i religiøse debatter. Hun er selv etnisk norsk, men konverterte til islam for ti år siden.

Heier på Sana

I hver sesong av ungdomsserien «Skam» følger man livet til en ny person. Det er enda usikkert hvem som blir hovedpersonen i fjerde sesong, og fansen spekulerer vilt.

Det er tydelig at Sana stikker seg ut som en stor favoritt blant «Skam»-fansen, iallefall ifølge resultatet av Dagbladet avstemning om neste hovedperson til «Skam».

Maryam Trine Skogen er også en av dem som håper Sana får mer oppmerksomhet i sesong 4.

- Sana er en svært interessant person med et høyt potensiale i sin rolle. Vi har fortsatt til gode å få komme inn under huden på henne, så det er noe jeg håper vi får muligheten til, sier Skogen.

- Hittil har hun jo framstått som hardhudet og «tøff i trynet», men jeg er helt sikker på at hun har andre sider også, legger hun til.

Utfordringer

Klær. Rus. Sex. Fest. Det er noen av utfordringene i Sanas liv som Skogen mener hadde vært spesielt interessant å følge.

- Hvordan har hun det når hun deltar på fester med alkohol? Hva tenker hun under samtaler hvor sex og «hooking» er involvert? Ber hun på skolen? Kanskje er hun hemmelig forelsket? Når er Sana bare Sana? Det er faktorer jeg gjerne ville sett mer av, påpeker hun.

Skogen forteller at hun i flere tilfeller kjenner seg igjen i Sana. Hun tror dermed at karakteren har en stor påvirkningskraft på de som opplever det samme som henne.

- Jeg tror hun kan gjenspeile mange av de utfordringene muslimer i Norge står i, sier hun.

Positive fans

Etter at Vårt Lands artikkel ble delt på et «Skam»-forum på Facebook, har også fans delt sine tanker om Sanas rolle i serien.

Flere stiller seg positive til at den muslimske jenta blir hovedperson i neste sesong:

«Ganske sikker på at Sana får en egen sesong og at Andem løser det på en helt fantastisk måte. Den kommer vi alle til å lære mye av.»

«Jeg kan ikke huske å noengang å ha sett en ungdomsserie som handler om ei relativt liberal muslimsk jente som balanserer mellom den muslimske kulturen og festkulturen på vgs.»

«Mine elever hadde hatt veldig godt av mer innsikt. For ikke å snakke om hvor viktig det vil være for en stor gruppe norsk ungdom å bli sett i et annet lys.»

JULEAVSLUTNING: Da lærerne ved Gefion Gymnasium i Køvenhavn skulle arrangere juleavslutning for elevene sine valgte de å kjøre en parodi av den norske TV-suksessen SKAM. Elevene ved skolen var målløse og fornøyde med lærernes innsats. Video: Gefion Gymnasium / Hele videoen ser du her: https://youtu.be/3CSUmU_G4Cc Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media