DEBATT

Religion:

Muslimsk medmenneseklighet

Hver femte person med innvandrerbakgrunn sender penger til humanitære formål eller utviklingsprosjekter i opprinnelseslandet. Hvorfor det?

HØYTID: Muslimer under et iftar-måltid. Religiøse skikker og høytider, forplikter til og gir utslag i konkret medmenneskelighet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Amr Alfiky / NTB Scanpix
HØYTID: Muslimer under et iftar-måltid. Religiøse skikker og høytider, forplikter til og gir utslag i konkret medmenneskelighet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Amr Alfiky / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 25. juni feires den muslimske høytida id. Selv om det å generalisere om muslimer sjelden er en god idé, er det likevel noen ting som er nokså allment blant muslimer. En av dem er feiringen av id-ul-fitr, markeringen av slutten på fastemåneden Ramadan. I Norge sammenlikner mange muslimer id med jul, for å forklare hvor viktig den er som familiefest og høytid. Id feires av sterkt troende, de delvis praktiserende, og de som er oppvokst med muslimske skikker.

I forbindelse med id betales zakat-ul-fitr, en almisse som skal sørge for at alle muslimer skal få ta del i id-feiringen. Dette gis ofte gjennom familie eller gjennom moskeen, som kan sørge for at mat blir distribuert til mennesker som ellers ikke ville kunnet spist seg mette og tatt del i id-feiringen, for eksempel i Afghanistan, Somalia eller Pakistan. Dette er én enkel illustrasjon på hvordan religiøse skikker og høytider, forplikter til og gir utslag i konkret medmenneskelighet. Ifølge anslag fra FN utgjør Muslimers årlige almisser femten ganger så mye som internasjonal bistand på verdensbasis.

Statistisk sentralbyrå finner i sin nylig publiserte levekårsundersøkelse blant innvandrerbefolkningen i Norge at halvparten (med bakgrunn fra 12 ulike land) sender penger til familie i utlandet. Av disse sender det store flertallet penger en til fire ganger per år. Også blant personer med bakgrunn fra land med muslimsk flertall, som Pakistan, Somalia og Afghanistan sender om lag halvparten penger til familie. At både Somalia og Afghanistan er preget av konflikt bidrar sterkt til dette, men også norskpakistanere, som har gjennomsnittlig lang botid i Norge, sender fortsatt penger til familie i Pakistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer