Mutter en av gutta

DÜSSELDORF (Dagbladet): Med rocka musikkvideo og hissig markedsføring skal TrondheimSolistene lanseres over hele verden med sin nye hjertevenninne, fiolinisten Anne-Sophie Mutter. I går gikk startstryket.

Det er kanskje vanskelig å fatte hvilken prestasjon de 18 musikerne i TrondheimSolistene har gjennomført. Men for å oppsummere kort og banalt: De spiller verdens mest populære musikkstykker, «De fire årstider» av Vivaldi, med kanskje verdens mest populære fiolinist og på kanskje verdens mest anerkjente klassiske plateselskap, Deutsche Grammophon.

Full klaff

I går ble Mutter og solistenes leder, Bjarne Fiskum, ført sammen igjen under verdenslanseringen av Vivaldi-plata. I april og mai i år gjennomførte de en lang turné i Tyskland, Spania, Danmark og Norge. Mutter satset dristig da hun valgte det ukjente orkesteret.

- Fra første øvelse var det full klaff. Hvert eneste av de 18 medlemmene la for dagen en glød som aldri sloknet. Det var en utrolig energi i orkesteret, nesten som om det skulle til å eksplodere.

Energien er i sannhet også overført til plata. Den er innspilt i København, på turneens siste dag. Det er en utrolig frisk innspilling.

- Vi bestemte oss for å ha det gøy. Og det tror jeg du kan høre på plata. Det finnes så utrolig mange kjedelige innspillinger av verket. Men TrondheimSolistene maktet å være motiverte til noe helt nytt, noe jeg også krevde av dem. Jeg kjører ikke bare meg selv «to the limit». Det gjør jeg også med dem jeg spiller sammen med, sier Mutter.

«Vettaskræmt»

Bjarne Fiskum grunnla TrondheimSolistene for elleve år siden. Tidlig neste år feirer han også 40 år som profesjonell musiker. Han har med andre ord sett litt av hvert, men aldri noe i nærheten av den suksessen som står for døra.

- Dette er jo sensasjonelt, sier Bjarne Fiskum. Ja, nærmest eksplosivt. Men jeg innrømmer at vi var «vettaskræmt» da vi møtte Mutter første gang.

Ikke fordi vi ikke kunne leksa vår, men fordi vi var spente på om kjemien stemte. Men heldigvis, etter bare ti minutter skjønte vi at dette kom til å gå greit.

Og nå skal de ikke bare verdenslanseres sammen. I 2001 drar de på turné i USA - ti konserter på to uker. Deretter blir det kanskje turné i Østen. Og kanskje enda bedre for TrondheimSolistene: Deutsche Grammophon vil lage plate med dem alene.

Paradokset er at orkesteret sliter økonomisk. Deres fundament er bare smuler fra offentlige budsjetter. Og Fiskum har kjempet en årelang kamp for orkesterets eksistens. Selv har han ikke tatt ut lønn på seks år. Selv om han er trønder og spiller i mesterligaen.

TRØNDERFLØRT MED MUTTER: Anne-Sophie Mutter har begått Vivaldis «De fire årstidene» sammen med TrondheimsSolistene.