Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Muuuuunch!

Munch-dramaet fortsetter. I dag lover Oslo T-banedrift å spisse u-lyden i annonseringen av stasjonen Tøyen/Munch-museet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet er et forsøk på forhindre at Edvard Munchs familie skal utvide bannbullen mot NRK til også å gjelde T-banetrafikken i hovedstaden.

Det var i går at malerens grandnevø, Arne Munch-Ellingsen, opplyste at Munch-familien vil nekte NRK å uttale Munch-navnet i sine sendinger. Familien vil også forby NRK å vise bilder av Munchs kunst. Årsaken er at en 61 år lang kamp for riktig uttale av navnet - Munch med u, ikke o-lyd - ikke har ført fram.

I årevis er Oslos T-banereisende blitt påtvunget uttalen Tøyen/Munch-museet med o-lyd i Munch. Allerede før krav om annonserings- eller stoppeforbud er innløpt fra familien Munch, velger Oslo T-banedrift å handle.

-  Dette er en helt ny problemstilling. Uttalen av Tøyen/Munch-museet har ikke vært tema hos oss i det hele tatt. Men dersom familien insisterer på Munch med u-lyd, vil vi selvfølgelig endre praksis, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift.

-  Er det togføreren eller et lydbånd som annonserer stasjonsnavnene?

-  I 99 prosent av tilfellene er det togføreren. Bare på de nye togene som går til Holmenkollen, foregår annonseringen ved avspilling av bånd.

-  Setter dere nå samtlige togførere på skolebenken for å lære dem å si «Neste stasjon er Tøyen/Munch-museet» med korrekt u-lyd?

-  Om skolebenken er nødvendig, vet jeg ikke, men vi må i hvert fall skjerpe inn en del rutiner. Vi har togførere fra mange steder i verden, og også steder i Norge der dialektene spiller en viss rolle, så vi må nok sette i gang et Munch-kurs, ja.

-  Tror du dette vil ordne seg før saken får alvorlige følger for trafikkavviklingen på de østre linjene?

-  Ja, vi er sporty, så dette tar vi på strak arm, beroliger informasjonssjef Bjørn Rydmark. Han viser til at Oslo T-banedrift har taklet noe av den samme problematikken i forbindelse med uttale av stasjonsnavnet Majorstua/Majorstuen. Likevel uten en sint familie i aksjon.

«SKRIK»: Dette er Edvard Munchs mest berømte bilde. Nå diskuteres det om kunstnerens etternavn uttales med vokalen o eller u.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!