Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Myanmars avgjørende valg

Bønn om demokratisk valg fra internasjonale og norske ledere og politikere.

VALG: Søndag er det valg i Myanmar, tidligere Burma. Oppsisjonsleder Aung San Suu Kyi stiller til valg for National League for Democracy (NLD). Foto: Nicolas Asfouri / AFP / NTB Scanpix
VALG: Søndag er det valg i Myanmar, tidligere Burma. Oppsisjonsleder Aung San Suu Kyi stiller til valg for National League for Democracy (NLD). Foto: Nicolas Asfouri / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Søndag 8. november går millioner av velgere til valgurnene i Myanmar. Vi, demokratisk valgte representanter fra ulike land, oppfordrer til at folket for første gang på mer enn 50 år får velge sine ledere.

Vi forventer at valget 8. november blir fritt og rettferdig, selv med de begrensningene som ligger i grunnloven. Endringer av grunnloven krever mer enn 75 prosent flertall i parlamentet, og militæret har reservert 25 prosent. Dette gir hærsjefen vetorett over alle grunnlovsendringer. Vi stiller oss imidlertid positive til løftene fra militæret og myndighetene om at de sivile representantene vil velges demokratisk, og at valgresultatet skal respekteres.

Vi oppfordrer til en inkluderende valgprosess. Svært mange i Myanmar er fratatt retten til å avgi stemme på bakgrunn av etnisitet og religion. Dette er i strid med grunnleggende demokratiske prinsipper.

Vi oppfordrer til toleranse, og er bekymret over at lovene om «rase og religion», fremmet av regjeringen og vedtatt av parlamentet, er brukt til å skape splittelse i valgkampen. Lovene diskriminerer kvinner, er i strid med internasjonale forpliktelser og har forverret situasjonen for religiøse minoriteter. Vi maner til gjensidig respekt mellom religionene, og forventer at myndighetene i Myanmar holder fast på grunnlovens skille mellom religion og politikk.

Vi er positive til at internasjonale og nasjonale valgobservatører har fått tilgang til stemmelokalene, og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å ikke bare monitorere valget, men også overgangsperioden fram mot en ny regjering.

Om valget blir demokratisk kan først vurderes når en ny regjering og president er innsatt i tråd med folkets vilje.

Dette er en avgjørende tid for Myanmar. Et fritt valg og at valgresultatet respekteres er grunnleggende i et demokrati. Valget er en unik mulighet for myndighetene i Myanmar til å innfri løftene som er gitt til egen befolkning og det internasjonale samfunnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling