Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Byutvikling:

Mye bedre enn Thorbjørn Berntsen skal ha det til!

Etter mange år med borgerlig styre tar det rødgrønne byrådet grep om bolig- og byutviklingspolitikken i Oslo. Det vil gi resultater.

GJENNOMFØRES: Vi vil gjerne gjøre ham og andre oppmerksom på at mange av de sakene han trekker frem nå gjennomføres av det rødgrønne byrådet, skriver artikkelforfatteren om uttalelsene til tidligere miljøvernminister og Arbeiderparti-politiker Thorbjørn Berntsen. Foto: Nina Hansen
GJENNOMFØRES: Vi vil gjerne gjøre ham og andre oppmerksom på at mange av de sakene han trekker frem nå gjennomføres av det rødgrønne byrådet, skriver artikkelforfatteren om uttalelsene til tidligere miljøvernminister og Arbeiderparti-politiker Thorbjørn Berntsen. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

I et intervju i Dagbladet 30. april tegner Thorbjørn Berntsen et ganske dystert bilde over by- og boligutviklingen i Oslo. Det trekkes frem at Oslo er en delt by og at den rettferdig boligpolitikk er avgjørende for å skape lokalsamfunn hvor alle føler seg trygge.

Vi vil gjerne gjøre ham og andre oppmerksom på at mange av de sakene han trekker frem nå gjennomføres av det rødgrønne byrådet.

Etter mange år med borgerlig styre tar det rødgrønne byrådet grep om boligpolitikken i Oslo. For å sikre god spredning av de kommunale boligene kjøpes det nå boliger i områder med få slike boliger. Ingen er tjent med for høy tetthet av kommunale boenheter i noen få områder. Alle er tjent med at det bor alle slags folk overalt.

Vi mener det er en berikelse at man sprer den kommunale boligmassen. Det gir bedre integrering, både for våre nye landsmenn, men også familier som er lavtlønnede og foreldre som er uføretrygdet. Bydelene tildeler kommunal bolig til personer som trenger en tilpasset bolig eller er i en vanskelig livssituasjon, og derfor trenger hjelp til å skaffe seg bolig.

Det er helt riktig som Berntsen sier at det møter motstand. Vi vil ta hele Oslo i bruk. De som trenger en kommunal bolig skal føle seg velkommen i alle bydeler. Oslo skal være en by for de mange, ikke for de få.

Et viktig poeng er at det over tid har blitt regulert for få boliger i Oslo og dermed bygget for lite. Høyrebyrådet lot i forrige periode reguleringsunderskuddet vokse. I 2013 klarte Høyre kun å regulere 1635 boliger. I 2014 nådde de 1758.

Vi tar dette på det største alvor og har styrket både plan- og bygningsetaten og byantikvaren, og byrådet har også opprettet en «fast track»-avdeling i Plan- og bygningsetaten for å sørge for raskere behandling. Dette er noen av grepene som har gjort det mulig for oss å regulere for over 18 000 nye boliger de siste 2,5 årene.

Mangel på boligtomter presser opp boligprisene. Arbeiderpartiet vi vil ha en by med plass til alle, høy reguleringstakt er derfor noe vi prioriterer. Det er viktig å understreke at vi er avhengig av et godt samarbeid med dem som skal bygge boligene. Mange av dem er dyktige og bidrar til god byutvikling og de vi synes bør strekke seg lenger stiller vi krav til.

For byrådet er det sentralt at det er kommunen som har hånda på rattet når byen utvikles. Helhetlige, kommunale planer gir en bedre by for flere. Da får vi ivaretatt infrastruktur og gode offentlige rom. Da blir det enklere å bygge by og ikke bare boliger.

Vi har satt av mer midler til strategiske tomtekjøp. Slik blir kommunen i stand til å kjøpe tomter til skole, sykehjem og viktige funksjoner for innbyggerne våre.

Kommunal styring handler også om å avvise forslag som ikke samsvarer med planene kommunen har for utvikling. Under det byrådet har bruken av avvisningshjemmelen blitt tatt i bruk. Det er liten vits i å bruke kommunens planresursser på forslag som ikke vil få positiv tilslutning.

Et siste poeng som burde berolige Berntsen: Vi satser mer på områdesatsinger. Det handler om å styrke nabolag, sosiale felleskap og å forsterke kvaliteter i nærmiljøet.

Vi vet fra gjennomførte områdesatsinger i Oslo at relativt små tiltak kan ha stor effekt. For det første kan fysiske oppgraderinger føre til mye positivt. Ny belysning i et mørkt område øker trygghetsfølelsen.

I områder der folk bor trangt, kan opprustning av uteområder som lekeplasser og små grønne lunger ha stor betydning.

Byrådet har utviklet et eget politikkområde for innsats i utsatte områder. Det at områdesatsingen skal kobles på hele det kommunale apparatet og tar i bruk alle virkemidler vi har.

Dette kan for eksempel være virkemidler inn mot skole og AKS, gratis kjernetid i barnehage, tiltak for ungdommer i regi av bydelene, sammen med opprustning av byrommene.

Vi som er byutviklingspolitikere i Oslo må ville styre byutviklingen. Det vil vi og det gjør vi. Slik forblir Oslo en raus og inkluderende by.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media