Mye blod og lite amore i ny middelalderserie

Fra TV2-journalist.

ROMANDEBUTERER: Jan Ove Ekeberg har skrevet første bok i en ny serie fra middelalderen. Foto: JURITZEN
ROMANDEBUTERER: Jan Ove Ekeberg har skrevet første bok i en ny serie fra middelalderen. Foto: JURITZENVis mer

ANMELDELSE: «Hjarta bløder når beda du skal um mat til kvart eit mål», heter det i Håvamål. Sitatet er gjengitt i første bind av Jan Ove Ekebergs nye middelalderserie. Den er  lagt til en tid da det unge Norge besto av noen få fattige sjeler, en grådig kirke og en vaklende kongemakt.  

«I sverdets tid» starter i 1178 da birkebeinerkongen Sverre erobrer erkebispesetet i Nidaros og drepte Erling Jarl.

Kong Sverre blir av ettertiden regnet som en militær fornyer, og regjeringstiden hans kom til å bli preget av dramatiske borgerkriger. Mot danekongen Erling Jarls sønn Magnus. Og mot kirkens menn, baglerne, anført av blinde bisp Nikolas.

Follett og Guillou
Tv2-journalisten og biografen Ekeberg er åpenbart inspirert av suksess-seriene til Ken Follett og Jan Guillou. Han har latt en historisk biperson få hovedrollen; Sigurd Lavard.

Foreldreløse Sigurd bringes fra Færøyene som trell for kong Sverres sønn Håkon. Han har en beskytter i den gode Digre, men blir hatet av mektige Dronning Margrete og hennes hjelper, renkespilleren Håkon Galen. De tjuefire årene romanen dekker domineres av kjente historiske slag, i Bjørgvin, Oslo, og endelig i Tunsberg, der baglerne stenger seg inne på Slottsfjellet — og blir sultet ut.   

Mye blod og lite amore i ny middelalderserie

Ekeberg bygger serien på historiske kilder, blant annet Sverres saga. Når det gjelder Sigurd Lavard, skriver han at han har tatt seg store friheter. Det har han tydeligvis.

Jeg sjekket Sigurd Lavard, og det skulle jeg muligens ikke ha gjort. Kildene sier han var en veik mann og en dårlig feltherre. Stikk i strid med det bildet Ekeberg tegner av den modige, rettferdige og intelligente helten Sigurd, som plages av at han ikke kjenner sitt opphav.

Det svaret får vi mot slutten av boka, som med fordel kunne vært mer dramaturgisk elegant.  

Underholdende og spennende
«I sverdets tid» er både underholdende og spennende, med et språk som passer til sjangeren, og miljøskildringer som virker overbevisende i hvert fall på meg. Den gir et interessant blikk inn i det unge Norge. En brutal tid der mektige romeriksbønder og gjenstridige sogninger tuktes til lydighet med voldtekter, brenning av gårder og ren nedslakting.  

Det blir mye strid og sverd og blod og militære strategier, og jeg drister meg til å si at om en kvinne hadde skrevet serien hadde vi muligens fått litt mer amore.

Det gjør boka verken bedre eller dårligere, og er kun ment som et ærlig tips.