GIR SKATTELETTE TIL DE RIKE: Statsminister Erna Solberg.
GIR SKATTELETTE TIL DE RIKE: Statsminister Erna Solberg.Vis mer

Skattelettelser:

Mye fikk mer

Det har vært fire gode år for Rikets rikeste prosent.

Meninger

Da Høyre og Fremskrittspartiet inntok regjeringskontorene i 2013 var det med store ambisjoner for skattepolitikken. Hovedfienden var arveavgiften og formuesskatten, men partiene hadde også selskapsskatten og eiendomsskatten i kikkertsiktet. Siv Jensens parti ville kutte skattene med hele 100 milliarder kroner.

Intensjonen med å kutte var dog litt forskjellig: Høyre la vekt på skattenes påståtte negative konsekvenser for næringslivet, Fremskrittspartiet på «folk flest» og pensjonistene.

Etter fire år med de blåblå kan vi konkludere med at de kom et stykke på vei, men ikke så langt de ville. Skattene er ikke kuttet med 100 milliarder kroner, men med om lag 21 milliarder. Arveavgiften er fjernet, men formuesskatten består. Selskapsskatten var det ganske bred enighet på Stortinget om å sette ned, men eiendomsskatten lever i beste velgående.

Hvis regjeringen vinner makten etter valget er det grunn til å tro at de vil holde fram, om enn med mer moderasjon enn nå. Det kan bli litt til, men sannsynligvis langt mindre enn 21 milliarder.

Skattekuttene har ikke bare kostet i statsbudsjettene – de har også kostet regjeringspartiene troverdigheten de hadde i skattedebatten før valget. På bestilling fra Sosialistisk Venstreparti, la Finansdepartementet i går ut fasiten på hvem som har nytt godt av regjeringens skattepolitikk. Det er, som opposisjonen har gjentatt siden Solbergs første statsbudsjett ble lagt fram, Norges mest velstående mennesker som stikker av med pengene.

Med Solberg som statsminister og Jensen som finansminister ble det store skattelettelser til folk med mest, ikke folk flest. Den rikeste promillen har i snitt fått over 260.000 kroner i skattekutt. Resten har fått 3400 kroner i snitt.

Regjeringen har fått en skattereform gjennom Stortinget. Det kan de få litt ros for. Det er mye som tyder på at deler av den har bidratt til å gjøre norsk økonomi mer konkurransedyktig. Det er likevel et viktig poeng at skattelettelsene har kommet de rikeste mest til gode. På sikt vil det øke ulikheten, som igjen er dårlig nytt for den økonomiske veksten.

Dommen fra Sosialistisk Venstrepartis Audun Lysbakken er ikke nådig: «Disse tallene viser en gang for alle at de blå har rigget skattesystemet for den økonomiske eliten», sier han til NTB.

Vi tror ikke de borgerlige vil noen vondt med skattelettelsene. Men de vil nok noen grupper bedre enn andre. Det har vært fire gode år for Rikets rikeste prosent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.