Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mye kan gå galt under evakueringen av Aleppo

Endelig er redningsoperasjonen i gang.

MOT REDNINGEN: Syriske skadde sivile ventet i morgentimene i dag på å bli evakuert fra Øst-Aleppo. Foto: Karam al-Masri/AFP/Scanpic NTB
MOT REDNINGEN: Syriske skadde sivile ventet i morgentimene i dag på å bli evakuert fra Øst-Aleppo. Foto: Karam al-Masri/AFP/Scanpic NTB Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I timevis har rekka av grønne busser stått ved kontrollposten som fører inn til det siste, lille området de syriske opprørerne i Øst-Aleppo kontrollerer. Samtidig har en konvoi av ambulanser fra Den syrisk-arabiske røde halvmåne, i samarbeid med det internasjonale Røde Kors, begynt evakueringen av 200 sårede fra det beleirede og utskutte området.

Det vil ta minst to-tre dager å gjennomføre evakueringen, hvis den da blir gjennomført i sin helhet.

Planen er som følger:

Først skal de livstruende skadde evakueres, deretter kommer turen til de andre som trenger medisinsk hjelp. Ifølge De hvite hjelmene, skal det dreie seg om 600 personer, men dette tallet er vanskelig å bekrefte. Noen befinner seg ifølge rapporter på et sønderskutt sykehus, der det verken finnes utstyr som virker eller medisiner. Andre skal være på steder som er etablert for å ta imot skadde, men som mangler det meste.

Det sies ingenting om hva man skal gjøre med sårede opprørere. Det er et av spenningsmomentene de neste timene. Hva gjør syriske soldater som stanser ambulanser med veldig mange unge eller voksne menn?

Etter at de skadde forhåpentligvis er fraktet ut, kommer turen til de sivile. Hvor mange disse er, vet ingen. Det snakkes om 100 000, 50 000, noen titalls tusen. Det finns ingen som kan verifisere tall, men området opprørerne fremdeles kontrollerer er mellom to og tre kvadratkilometer stort.

Til slutt skal opprørerne etter planen evakueres. De skal dreie seg om 4 000 soldater. Mange av disse tilhører islamistiske grupper som den tidligere Al-Nusrafronten, folk som ikke bare Russland og Assad-regimet anser for å være terrorister. Vil disse virkelig få lov til å forlate Aleppo som frie menn? Og vil opprørerne få lov til å ta med seg sine håndvåpen, slik evakueringsavtalen sier? Og hva med syriske aktivister som ikke er soldater, men som står på lista til Assad over personer som er «landssvikere»?

De evakuerte skal fraktes til Idlib-provinsen, der også opprørere og sivile fra flere forsteder i Damaskus er blitt evakuert tidligere i år. Mesteparten av Idlib kontrolleres av islamistgrupper. Hvordan denne provinsen skal klare å ta imot så mange mennesker som det denne gangen dreier seg om, er også et av usikkerhetsmomentene. Og hvor stor kapasitet har man på sykehusene der?

Den politiske siden av denne redningsoperasjonen er også kompleks. Da Tyrkia og Russland forleden ble enige om våpenhvile og evakuering, deltok ikke Iran. Det skal myndighetene i Teheran ha likt dårlig. Iranerne har forlangt at skadde og sivile fra de to Assad-kontrollerte landsbyene Fuah og Kafarya i Idlib-provinsen skal bli evakuert som en «bytteavtale» med Aleppo. Da dette ikke skjedde, skal iranske militssoldater ha gjort alt de kunne for å få våpenhvileavtalen til å rakne.

De siste meldingene nå i formiddag går ut på at det skal være evakuering i gang fra de to landsbyene i Idlib. Muligens vil Aleppo-avtalen avhenge av at det ikke kommer skjær i sjøen i Idlib.

Så er spørsmålet om hvorfor ikke Bashar Assad har hatt kontroll over disse iranerne, som kjemper for den syriske diktatoren. Iranerne er utsendt av sitt lands myndigheter som holder sin hånd over Assad. Trolig tør ikke herskeren i Damaskus å utfordre sine iranske beskyttere.

Men avhengighet er ikke bare årsaken til det militære kaoset på syriske myndigheters side. Det finnes en rekke grupper som har deltatt i den såkalte frigjøringen av Aleppo, der det slåss libanesiske, irakiske og afghanske sjiamuslimer. Spesielt framheves den irakiske gruppa Harakat Hezbollah al-Nujaba. Gruppas soldater er trent og utstyrt med våpen av iranerne og skal være beinharde og kompromisssløse, men også militært dyktige. Harakat Hezbollah al-Nujaba er beskyldt for å stå bak henrettelsen av 82 mennesker i Øst-Aleppo i begynnelsen av uka.

Foreløpig er det bare Den røde halvmåne som har anledning til å delta i evakueringen av Aleppo. FN står klar med biler, leger, medisinsk utstyrt, mat, vann og andre livsviktige forsyninger, men slipper ikke inn. Jan Egeland som er humanitær rådgiver for verdensorganisasjonens operasjoner i Syria, har jobbet beinhardt for å få FN-tilgang til Øst-Aleppo, men foreløpig uten resultat. At president Assad og hans kumpaner ikke vil la utlendinger få slippe inn i den totalt sønderskutte byen er én ting, at han nekter dem i å delta i selve evakueringsprosessen er en annen og humanitært sett langt mer alvorlig sak.

De nærmeste timene vil vise om redningsaksjonen vil gå som planlagt. I løpet av de neste dagene vil vi se om den blir bragt trygt i havn. Uansett; for svært mange haster det å slippe ut av Øst-Aleppo og få hjelp. For noen kan redningen komme for seint. Og det verst mulige scenarioet: At hele redningsoperasjonen bryter sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!