Mye løst og lite fast

Arnhild Myklebust Eggen og Jon Gelius serverte noen brede smil i avisene i går. Det viser seg nemlig at deres «Sommeråpent» på NRK1 har hatt brukbar seeroppslutning så langt, i gjennomsnitt 415000 seere den første uka.

Og det er ikke dårlig, selv om været ikke har vært det beste, og TV-tittingen nok har fått god drahjelp av skiftende skydekke.

Livlig

Årets «Sommeråpent» er livligere enn fjorårets både i studiodekorasjon og programledelse, men satser på den velbrukte miksen av tungt og lett, aktualitet og underholdning. De to programlederne er løse og ledige, og nok best i underholdningsinnslagene. De har litt problemer med å skifte rytme når det skal være seriøse debatter, og da holde på nyhetstrøkket.

Det ble tydelig i en sekvens i går der en vrangvillig finansminister og en vrangvillig Statoil-direktør stilte for å diskutere bensinprisene. Det er bra at «Sommeråpent» fanger opp dagens debatter i avisene, men det er likevel viktig under sånne aktualitetsseanser at programlederen strammer seg opp og blir litt mer Knut Olsen enn Tande-P i utspørringen, for å si det sånn.

Lett match

Det klarte ikke Jon Gelius, for både finansministeren og Statoil-direktøren fikk gli for lett unna. Delvis ved at Jon Gelius ikke stilte oppfølgingsspørsmål, og delvis fordi de kritiserte spørsmål som var for unøyaktig stilt. Dermed fikk de en lett match, og vi seere ble snytt for de svarene vi lurer på i disse dager når vi fyller bensin og merker at bensinpumpa ikke blir i tanken på bilen, men sniker seg opp i lommeboka og støvsuger av full kraft.

Ellers hadde «Sommeråpent» en fin blanding av artige innslag fra Quart-festivalen i Kristiansand, Brit Elisabeth Haagenslis showpremiere i Vestfold, studiointervju med allestedsnærværende Mia Gundersen og en subjektiv on-the-road-reportasje fra Mongolia, av alle steder.

«Sommeråpent» er ikke bortkastet tid hvis du ikke har noe annet å gjøre, men det er heller ikke noen vits å kaste bort tid på programmet hvis du har det.

Ellers merket vi oss at Dagsrevyen har begynt med Se & Hør-journalistikk som alle oss andre, de zoomet også inn Haakon og Mette-Marit i Kristiansand. Men det ble en viss komikk over kjendisinnslaget ettersom Einar Lundes intro var like formell og autoritativ som introen til statsministerens Frankrike-besøk.