KOMMENTARER

Kina og USA

Mye mer enn bare corona

Kinas utenriksminister advarte søndag om at krefter i USA skyver landet mot en ny kald krig. Varsellampene for konfrontasjon blinker rødt, skriver Morten Strand.

KAMPKLAR: Donald Trump sier at han ikke skyr noen midler, så lenge de er innenfor loven, med med Twitter. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Uten å nevne navn er det liten tvil om hvilke krefter i USA den kinesiske utenriksministeren Wang Yi mener hisser til ny kald krig. Det er den fremste og mest uforutsigbare kraften av dem alle, president Donald Trump. Han er som kjent en enkel mann, og har én agenda, gjenvalg i november. Koste hva det koste vil.

Til det bruker han det eldste og enkleste av alle kort i kortstokken; mobilisering mot en ytre fiende. Fienden som er pekt ut er Kina. Det er fordi det er det enkleste fiendebildet i Trumps kortstokk. Kina er opprinnelseslandet til coronaviruset som nå herjer USA, snart har tatt livet av 100 000 mennesker der og truer med å lamme amerikansk økonomi. Tallene for ledighet er de største siden den store depresjonen som herjet USA på 1930-tallet. Og selv om Kina så langt - og til en høy pris - har temmet viruset, så har ikke Trumps USA gjort det.

Kina gjøres til syndebukk for virusets herjinger i USA fordi landet ikke informerte tilstrekkelig og tidlig nok om dets eksistens, mener Trump, og har langt på vei et poeng. Men mens lokale myndigheter i Wuhan først forsøkte å feie viruset under teppet, fikk sentrale myndigheter etter hvert meget effektiv kontroll, slik FN-organet Verdens helseorganisasjon, WHO, har berømmet. Med på lasset av Trumps fiender er derfor WHO, som Trump har stanset støtten til, fordi organisasjonen har vist for stor forståelse for Kinas omgang med viruset. WHO er nå også en krigsskueplass for USAs 45. president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer