DREPT PÅ ÅPEN GATE:  Boris  Nemtsov
DREPT PÅ ÅPEN GATE: Boris NemtsovVis mer

Mye mer enn et mord

Det har vært mange politiske drap i Russland i Putins tid.

Meninger

En av den russiske presidentens hardeste kritikere er skutt og drept bare et steinkast fra Kreml. Boris Nemtsov, den russiske opposisjonelle som har vært mest kritisk til Russlands rolle i Ukraina, skytes ned på dagen for «De høflige menneskenes dag», en referanse til, og en hylling av, de russiske spesialstyrkene som uten militære kjennetegn annekterte Krim for et år siden. Det er ganske åpenbart at drapet på Nemtsov var politisk, men uklart hvem som sto bak, og hva det betyr.

Bortsett fra dette: De som står bak drapet forteller hele Russland at de kan ta deg når som helst og hvor som helst, også en fredag kveld, på åpen gate, midt i Moskvas pulserende sentrum. Vi snakker om et høyrisiko drap, gjort av profesjonelle, som trolig har tilgang til god etterretning, og har gode kontakter. Likevel er drapet av en sånn karakter at det setter president Vladimir Putin i forlegenhet, og det er neppe i hans interesse å bli ytterligere demonisert i Vesten nå.

Det har vært mange politiske drap i Russland i Putins tid. De kjennetegnes stort sett alle av sein etterforsking, og lav oppklaringsprosent. Og av at de virkelige politiske motivene bak drapene ikke kommer fram i etterforskingen eller i dommene, der de foreligger. Typisk er drapet på journalisten Anna Politkovskaja i 2006, på Putins bursdag, der en tsjetsjener og en tidligere sikkerhetsoffiser omsider er dømt, uten at noen politiske motiver er identifisert i løpet av rettsprosessen.

Moskva syder av rykter etter mordet på Nemtsov. Ett er satt fram av nasjonalistene med forbindelser til sikkerhetstjenestene, som har vært særdeles aktive i å starte og støtte krigen i Øst-Ukraina. Det går ut på at CIA har instruert ukrainsk etterretning til å drepe Nemtsov fordi han ikke klarte å organisere en oransje revolusjon i Moskva, og at de håper at Nemtsovs død vil skape en «Maidan-revolusjon» i den russiske hovedstaden. Det mest interessante med slike konspirasjonsteorier er at de forteller om et konfrontasjonsnivå i det russiske samfunnet, som er skapt av krigen i Ukraina, og den nasjonale mobilisering den har ført til. I en slik verden er det mange innbilte fiender. Boris Nemtsov var en slik «fiende», mant fram av det enda mer usunne politiske klimaet i Russland som krigen i Ukraina har skapt.