Mye mer enn Molière

Nationaltheatrets Tartuffe er en del skarp analyse, en del strålende skuespillerprestasjoner og en del Molièrsk komedie presset til sitt ytterste i nye retninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selvsagt skal Tartuffe få Orgons datter, selv om hun allerede er lovet til en annen. Bare det beste er godt nok for ham. Da hjelper det lite at Orgons svoger, Cléante (Bjørn Skagestad), prøver å mumle ham til fornuft. Like lite at kammerpike Dorine (Anne Krigsvoll) klart melder hvor korket dette er. For Orgon har sett lyset.

Håndspåleggelse

Tartuffe derimot, han har sett Orgons vakre, unge andre kone. Elmire (Laila Goody) er en han gjerne vil både håndspålegge og nedlegge.

Molières komedie spilles gjerne som en komedie om religiøst hykleri satt opp mot godtroende naivitet. Her er det religiøse tonet langt, langt ned. Denne forestillingens Tartuffe er en maktkåt opportunist i en verden uten ankemulighet til noen gud.

Sverre Anker Ousdal introduserer oss for Orgon med fabelaktig presisjon i kroppsspråk og replikk. Hans første scene, der han kommer hjem full av omsorg for sin stakkars Tartuffe, og uten tanke på sin syke kone, er en studie i presis absurd realisme. Anne Krigsvoll leker seg like lett som munnrapp tjenestejente. Eindride Eidsvold spiller sin intrigante, ekkelt illeluktende Tartuffe tilbakelent i partier, mens han tar den helt ut i andre scener. Han er underdogen som skal opp og fram. På premieren var figuren liksom ennå ikke helt dratt sammen. Jeg beundret virtuositeten i delene, men klødde meg litt i hodet over helheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer