Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mye mylder i ny dansk myldreserie

Selsomt når femtitallets USA blir sidestilt med middealderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Myldrebøker har poppet opp som paddehatter etter suksessen «Finn Willy», som reiser rundt i verden med sin røde og hvite genser.

Det danske forfatterparet Tomas og Madsen har brukt elementer både fra krim, science fiction, fantasy i sine to myldrebøker om Barnebanden.

image: Mye mylder i ny dansk myldreserie

Barnebanden består av to jenter, to gutter, en katt og en hund.  De jakter på den onde Baron von Myller. I «Baronens svineri» er han miljøversting som tømmer søppel rundt på kloden; på Antarktis, i havet.

Klonede griser
Barnebanden er hakk i hæl, og på hver dobbeltside skal leserne finne baronens ti banditter, fem klonede griser og en rotte. Det er også egne leteoppgaver på hver side, vist med både tekst og bildet. Det siste til god hjelp for de yngste leserne, der plottet nok glipper. 
 
De satiriske og svært morsomme tegneserieaktige illustrasjonene er myldrete som myldrebøker flest. Men spesielt i «Baronens svineri» er plottene for rotet og tegningene for uklare til at det sitter helt.

Da er «Uret i jordas indre» strammere. Her har Baronen tuklet til tiden ved å stjele tannhjul fra jordas indre. Barnebanden må på jakt igjen, og reiser i ulike tidsepoker: Vikingetiden, Istiden, Middelalderen etc   Det er mange morsomme poeng her. Som når baronen tar et bilde av The missing link og reiser til Industrialiseringen for å selge det til Darwin.

Nokså selsomt er det at to av dobbeltsidene er viet fortrinnsvis Ford-fabrikken og USA på femtitallet, som betyr at de sidestilles med både  Middelalderen og Renessansen.

Enten er det en intern spøk - eller et knep for å selge inn serien på det amerikanske markedet.