TURISTER PÅ SAMLEBÅND: Tor Even Svanes beskriver Spania rett før masseturismen setter inn. Foto: Reuters/Jon Nazca
TURISTER PÅ SAMLEBÅND: Tor Even Svanes beskriver Spania rett før masseturismen setter inn. Foto: Reuters/Jon NazcaVis mer

Mye nytt ifra Syden

Svanes underholder og overrasker i sin andre bok.

ANMELDELSE: Da jeg fikk denne boken i hendene, med et omslag prydet av vakre Braathens Safe-flyvertinner og retroinspirerte bilder, syntes jeg det virket veldig klart hva den skulle handle om.

Jeg tenkte at dette var en ung forfatters nostalgitripp til Spania før grisefester og sikkerhetskontroller. Og gjennom de første 150 sidene hadde jeg rett.

Hotell i særklasse Året er 2005 og Miguel Ruiz har akkurat kjøpt en rønne av et hotell i Malaga, hvilket kostet han ekteskapet og en stor porsjon selvtillit. Mens han sitter tiltaksløs i den loslitte lobbyen kommer en gammel norsk sjømann og insisterer på å få ta inn på det uåpnede hotellet. Det viser seg at han var med på å åpne det i 1961 og at han hadde en ulykkelig kjærlighetsaffære der med en gift kvinne.

Gjennom deres samtaler byr Aksel på tilbakeblikk fra livet på sjøen, samtidig som han forteller om hotellets glansdager. Slik  trodde jeg Svanes ville ro det hele i land på et rolig hav uten større vanskeligheter. Men midtveis i boka endrer Svanes retning på en så overraskende måte at jeg nesten ble kastet over bord. Alt før dette hadde vært oppvarming.  

Norges skamflekk Boken får en mørk, men substansiell vending i det Hjelle begynner å forteller fra sin barndom. Som tater ble han og søsteren tatt fra foreldrene sine som små og satt i barnehjem. Historiene fra sjøen blir også dystrere etter hvert som Aksel kjenner Miguel bedre. Kynisme maskert som oppnåelse av et høyere mål rådet begge steder. Som kapteinen på Hjelles skip sier når Hjelle konfronterer ham:

«Rettferdigheten får skje fyllest andre steder. Jeg skal ta båten og lasten og de mennene jeg har på fast kontrakt, trygt til havn.»  

På pensum Svanes er en handlingens mann og skriver klart og poengtert uten så mye språklig skjønnmaling. Men lesverdig er det, og jeg skulle faktisk ønske at boka var enda lengre. Vi får vite en god del om Hjelles fortid, men det kunne gjerne vært enda mer. Samtidig blir noen av karakterene litt overflatisk presentert og veldig raskt avfeid som usympatiske uten at jeg helt synes det er dekning for det.

Mye nytt ifra Syden

Oppvokst på 90-tallet må jeg si at jeg ble pinlig berørt over min egen ignoranse over taternes skjebne. Jeg har hørt om det i generelle termer selvfølgelig, men en del av pensum var det aldri. Forhåpentligvis har det endret seg nå. For oss andre vil Svanes andrebok være en trist, men god måte å få vite mer på.