Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mye og bra

Blod, sukker, sex og magi.

CD: 28 låter fordelt på to cd-er, kalt «Jupiter» og «Mars», på en time hver. Man kan føle seg forspist før måltidet er inntatt, og jeg må innrømme at jeg på forhånd trodde gutta hadde mistet magemål. For mange dobbeltalbum ender opp trøttende og kunne vært strammet inn til ett album. Til tross for at «Stadium Arcadium» er omfattende, ville jeg ikke vært noe foruten.

Stryke og allsidighet

I over 20 år har Red Hot Chili Peppers (RHCP) vært blant de mest kredible og pålitelige leverandører av særegen musikk. Bandet er tuftet på like deler punk og funk - og selvsagt på skarpskåren metal. På den aksen fins et regnbuespekter av nyanser, et vell av musikalitet som folder seg ut og blir rik på valører i takt med guttas alder og bandets modning. Red Hot Chili Peppers har utviklet seg fra å være harde og kompromissløse til å tore å servere lavmælte, myke ballader. «Stadium Arcadium» er en stor plate, ikke bare målt i antall låter og minutter, men også i kvalitet og innhold. Bandet byr på styrke og allsidighet: Tøffe gutter som tør å vise sine softe sider. Det er mange måter å være mykt band på uten å tasse rundt i tøfler.

Funky og rocka

RHCP har aldri gitt ut noe dårlig album, men høydepunktet - klassikeren - er fremdeles «Blood Sugar Sex Magik» (1991). Det siste vi hørte fra bandet, var det glitrende «By The Way» (2002) - da ser vi bort fra konsertalbumet «Live In Hyde Park» (2004). Sanger Anthony Kiedis, bassist Flea, gitarist John Frusciante og trommeslager Chad Smith har brukt tida godt. RHCP dyrker motsetningene som kompleksitet og minimalisme. Lydbildet er tørt, stramt og nyansert. Mens bassgitaren i pop og rock ofte bare representerer en dyp, tung framdrift sammen med trommene, er Flea en som både gir bandet karakter og identitet med sitt disiplinerte funky, melodiøse og rytmisk rocka basspill.

Individualister

RHCP er en gjeng individualister og sterke signaturer, og det er ikke gitt å strukturere en så flyktig masse . Men når det lykkes - og det har superprodusent Rick Rubin tydeligvis klart - får man musikk langt unna standardformatet.Albumet åpner med «Dani California», en klassisk RHCP-rocker som går over i et gitarriff og med en lyd du må tilbake til Jimi Hendrix for å finne.«Tell me Baby» viser den selvsikre melodisikkerheten til bandet paret med et rocka, sexy og hyperfunky driv.Kiedis\' stemme har et rikt register av stemninger. Han skriver ikke lettvinte nødrim, men bruker sin poetiske åre og levde liv som kilde. Red Hot Chili Peppers er en levende planet som får stadig større plass i mitt solsystem. Red Hot Chili Peppers står for vårens store internasjonale utgivelse. «Stadium Arcadium» er to timer med kvalitetsvare.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling