Mye skrik for liten knapp

I kveld kommer nye iPhone 5S, med fingeravtrykkssensor.

LANSERING: Apple viser nye produkter i kveld. iPhone 5S, angivelig med fingeravtrykkssesnor, er blant nyhetene som ventes. Illustrasjonsfoto: Reuters/Scanpix
LANSERING: Apple viser nye produkter i kveld. iPhone 5S, angivelig med fingeravtrykkssesnor, er blant nyhetene som ventes. Illustrasjonsfoto: Reuters/ScanpixVis mer

Det begynner å bli en stund siden Apple lanserte noe virkelig revolusjonerende. De siste årenes produktlanseringer har vært mer preget av oppgradering av eksisterende produktlinjer enn av nyskapende «one more thing»-sensasjoner.

Slik blir det nok også i kveld, når Apple presenterer sine nyheter fra klokka 19 norsk tid.

Det er lite trolig at det dukker opp en konkurrent til Samsungs smartklokke Galaxy Gear i form av en «iWatch», ei heller en iPhone med seks tommers skjerm, skjønt det ryktes at Apple jobber med begge. Og skulle det være noe i spekulasjonene om at en smart-tv med eplelogo er under oppseiling, er det heller ikke mye som tyder på at den blir avduket i kveld.

Derimot tyder alt på at Apple vil presentere iPhone 5S, en oppgradert utgave av dagens telefon, med raskere prosessor, bedre kamera og nærfeltsensor.

Men det «alle» snakker om er en ny hjem-knapp som i følge ryktene skal kunne lese av eierens fingeravtrykk, og dermed brukes til identifikasjon med en rekke bruksområder, som betalingstransaksjoner i butikk og nettbank. Vanligvis troverdige kilder, som Wall Street Journal, virker å være overbeviste om at dette kommer nå.

Tør vi håpe at BankID komme med støtte for dette i tide til OL i 2022?

En ny, rimeligere iPhone-modell som ryktes å hete iPhone 5C, der C står for «colour», ventes også. Den kommer med et rimeligere plastskall og kan fåes i flere kraftige farger.

Den endelige versjonen av det mobile operativsystemet iOS 7 blir også lansert i kveld. Det er flatere og mer tidløst moderne. Mindre 3D, mindre metaforer fra den fysiske verden, farvel til «treverk» og «børstet stål».

Og så er det selvsagt lov å håpe på «one more thing».

Les mer om Apple-nyhetene etter presentasjonen, som starter klokka 19, norsk tid.