ADVARER: Stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) advarer mot privatisering, nedsalg og utsalg av viktige ressurser - som skal komme fellesskapet til gode. Foto Geir Dokken / Dagbladet
ADVARER: Stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) advarer mot privatisering, nedsalg og utsalg av viktige ressurser - som skal komme fellesskapet til gode. Foto Geir Dokken / DagbladetVis mer

Debatt: Valg 2017

Mye står på spill nå. Derfor sier Ap nei til salg av Norge!

Det er ikke alle her hjemme som forstår hvorfor Norge har blitt så bra som det har blitt.

Meninger

Arbeiderpartiet går til valg på nei til salg av Norge. For nå står mye på spill: Fiskeressursene våre, vannkraften, Telenor, strandsonen, jord, skog og fjellområder over hele landet. Frp/Høyre-regjeringen burde bidra til å dempe folks uro, men gjør det stikk motsatte.

I sin tid ble jeg ofte spurt av mine utenlandske justisministerkollegaer om hvorfor det er så lite kriminalitet i Norge. Svaret mitt var at vi har klart å skape et samfunn med små forskjeller og høy tillit mellom folk. Den jevne fordelingen av naturressurser og samfunnskapital har vært en suksessfaktor for Norge, også økonomisk. Men det er ikke alle her hjemme som forstår hvorfor Norge har blitt så bra som det har blitt.

For Frp/Høyre-regjeringen skal privatisering, nedsalg og utsalg være hovedregelen. Fellesskapseie må ha særskilt begrunnelse. Arbeiderpartiet har motsatt utgangspunkt. Vi ser nemlig vekstmuligheter i fellesskapet. Og salg er ofte dårlig butikk. Oljefondet utgjør nå over 7800 milliarder kroner. Carl I. Hagen foreslo i 1975 å selge kronjuvelen i den norske oljeformuen, oljefeltet Statfjord, for engangssummen ti milliarder kroner. Bare de siste ti årene har Statoil gitt nesten 150 milliarder i utbytte til fellesskapet. Det er penger vi har kunnet bruke på blant annet bedre skole og helsevesen, som vi ikke hadde hatt om Frp hadde vunnet fram den gangen.

En gjennomgang av Frp og Høyre sine programmer viser at lite er endret i tenkningen. Salgsiveren er stor. Det er et mål for Høyre å øke det private eierskapet i statlige selskaper, og Frp sier det rett ut: Det er et mål å bygge ned det offentlige eierskapet i selskaper som driver i direkte konkurranse med private aktører. SAS, Bring, Avinor og NSB nevnes konkret.

Statkraft vil Høyre splitte opp og selge deler av. Dette må stanses. Vi snakker om selve arvesølvet, det som har bygd Norge. Vi kan ikke la markedsliberalistisk overtro få overstyre den sunne fornuft. Det samme gjelder Statskog. Det ble folkeopprør da Frp/Høyre-regjeringen ville privatisere Statskog med sine enorme naturområder. Nå er de i gang igjen, og selger ut større og større arealer av fellesskogen.

Arbeiderpartiet vil sikre folk flest adgang til jakt og fiske, og mener Statskog må bli motoren i satsingen på skog som råstoff i det grønne skiftet. Salget av skogen vår må derfor stanses nå.

Og hvorfor skal vi selge oss ned og ut av Telenor? Bare i fjor ga selskapet et utbytte rett inn i statskassa på over seks milliarder kroner.

Hva slags økonomisk tenkning ligger bak et nedsalg til 34 prosent av statens aksjer, som Høyre og Frp dessverre fikk stortingsflertallet med på å gi fullmakt til? Telenor er en pengemaskin, men også viktig infrastruktur. Og et av våre viktigste redskaper i den digitale revolusjon vi er midt inne i.

Til slutt: Våre evigvarende fiskeressurser er selve symbolet på avstanden mellom Frp/Høyre-regjeringens lukkede verden og den folkelige innsikten i hva som har gjort Norge til det det er. For Arbeiderpartiet er det selvsagt at disse skal være underlagt demokratisk styring til gagn for fellesskapet. Flåten bør i størst mulig grad være fiskereid, og ideen om evigvarende kvoter bør skrotes en gang for alle.

Høstens valg er muligheten vi har til å stoppe salget av Norge. Vi må ikke la den gå fra oss.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.